Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje v Sloveniji lahko vidite in prisluhnete Pedru Opeki?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 11. 2023 / 12:27
Oznake: Dogodek, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2023 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kje v Sloveniji lahko vidite in prisluhnete Pedru Opeki?
Pedro Opeka bo na obisku v Sloveniji od 1. do 6. decembra 2023. FOTO: Misijonsko središče Slovenije

Kje v Sloveniji lahko vidite in prisluhnete Pedru Opeki?

Letalo z dolgoletnim misijonarjem na Madagaskarju, Pedrom Opeko, ki bo v Sloveniji od petka, 1. decembra, do srede, 6. decembra 2023, je dopoldne pristalo na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku.

V Slovenijo je Pedro Opeka prispel okrog 11.15 in v avli letališča Jožeta Pučnika Ljubljana podal kratko izjavo za medije, organizatorji z Misijonskega središča Slovenije pa so predstavili program obiska. Nato bo nekaj dni preživel na Avstrijskem Koroškem pod okriljem Misijonske pisarne v Celovcu in njenega predsednika Jožeta Kopeiniga.

Po osmih letih

To bo prvi obisk priljubljenega misijonarja in večkratnega nominiranca za Nobelovo nagrado za mir po skoraj desetletju – nazadnje je namreč Opeka Slovenijo obiskal leta 2015. Tokratni obisk bo potekal tudi v znamenju njegove 75-letnice življenja, ki jo je obhajal 29. junija letos. Misijonsko središče Slovenije kot koordinator programa je njegov obisk postavilo pod geslo dobrodošlice »Pozdravljen med nami!«.

Trije osrednji javni dogodki

V dneh obiska se bodo zvrstili trije osrednji javni dogodki. Dva bosta v nedeljo, 3. decembra. Dopoldne, ob 10. uri, bo maša z Opekovim nagovorom v cerkvi Marijinega oznanjenja na ljubljanskem Tromostovju z neposrednim radijskim prenosom prek Radia Ognjišče in Radia Slovenija – Programa Ars. Popoldne, ob 15. uri, pa še maša z nagovorom v mariborski stolnici.

Javno pričevanje v Medvodah

Osrednji dogodek, ki ga bo povezoval Jure Sešek, pa bo javno pričevanje Pedra Opeke z glasbenimi gosti in predstavitvijo misijonarjevega dela s fotografskimi vložki v ponedeljek, 4. decembra, ob 19. uri v Športni dvorani Medvode. Za udeležbo je treba rezervirati vstopnice (simbolični dar 5 €) prek pisarne Misijonskega središča Slovenije po telefonu (01/300-59-50), po e-pošti (info@missio.si), TUKAJ ali v živo v pisarni. Za namen misijonarja Opeke bo možno dodatno darovati tudi na dogodku.

Nazadnje je Pedro Opeka Slovenijo obiskal leta 2015. FOTO: Misijonsko središče Slovenije

V Celju in Velikih Laščah

Že pred tem se bo Pedro Opeka v petek, 1. decembra, udeležil tudi večerne maše in pozneje (ob 19. uri) kulturnega programa v Domu sv. Jožefa v Celju. Pogovor z njim bo vodila ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič. Dan pozneje, v soboto, 2. decembra, pa bo Opeko videti pri večerni maši ob 18. uri in nato na kulturnem dogodku v Velikih Laščah.

Obisk pri predsednici

Prav tako se bo »oče Pedro« v nedeljo, 3. decembra, zvečer srečal s slovenskimi škofi ob začetku njihovih duhovnih vaj v Domu duhovnosti Hiša kruha pri Svetem Duhu pri Škofji Loki, medtem ko ga bo dan pozneje, v ponedeljek, 4. decembra, popoldne sprejela še slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar.

Za konec še z novinarji

Tik pred odhodom, v torek, 5. decembra, se bo Pedro Opeka ob 9. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu v Ljubljani na pogovornem panelu srečal še z novinarji. Srečanje bo moderiral tajnik Misijonskega središča Slovenije Janko Pirc. Vsi zbrani darovi ob skoraj enotedenskem obisku bodo namenjeni za misijonarja Opeko.

Skupnost Akamasoa

Skupnost Akamasoa, ki jo je na noge postavil prav Pedro Opeka, je zasnovana tako, da njeni prebivalci in uporabniki sami sodelujejo pri njeni izgradnji, kljub temu pa mora Opeka vsako leto zagotoviti izdatna finančna sredstva iz darov velikih in malih darovalcev v Evropi, da Akamasoa lahko nadaljuje svoje poslanstvo.

Darovi iz Slovenije

Z darovi iz Slovenije podpirajo zlasti zagotavljanje dnevnega obroka za več tisoč otrok, ki obiskujejo šole Akamasoe, pa tudi gradnjo hiš za družine s smetišča. Opekovo delovanje prek Misijonskega središča Slovenije podpirajo predvsem z botrstvom »Obrok riža na dan«, v katerem nad 650 botrov zagotavlja topel dnevni obrok za šolarje v misijonskih šolah Akamasoe.

Nalaganje
Nazaj na vrh