Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Turčiji prva »mošeja in cerkev«?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 06. 2015 / 07:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Turčiji prva »mošeja in cerkev«?

Za dvojno namembnost si prizadeva tudi v carigrajski Hagii Sofii.

Mahmut Sahin, imam nekdanje koncilske cerkve v Nikeji, današnjem Izniku, ki je bila leta 2011 iz muzeja preurejena v mošejo, si prizadeva za skupno muslimansko-krščansko uporabo svetišča. Svetišče »si ne zasluži«, da se v njem uredi muzej, krivično pa je tudi, da se kristjane, ki so tam stoletja dolgo lahko obhajali bogoslužja, »pusti stati pred vrati«.



Sahin je v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA opozoril na staro islamsko prakso, da se cerkva ne spreminja v mošeje, ampak da se spremeni le namembnost stavbe. Do tega bi lahko prišlo tudi v primeru cerkve sv. Sofije v Nikeji oz. Izniku.

Imam se je s svojim komentarjem oglasil v razpravi o vprašanju, ali naj carigrajsko znamenitost Hagio Sofio, v kateri je trenutno še muzej, znova preuredijo v mošejo. Sam odločno zagovarja dvojno namembnost svetišča.

Nikejska Hagia Sofia je bila zgrajena v 6. stoletju pod vzhodnorimskim cesarjem Justinijanom I. Leta 787 je v cerkvi zasedal drugi nikejski cerkveni zbor, ki je sklenil obdobje bizantinskega spora o svetih podobah.
Potem ko so to območje leta 1337 osvojili Turki, je bila cerkev pod sultanom Orhanom I. preurejena v mošejo. Ker je stavba sčasoma propadla, so jo opustili, ustanovitelj sodobne Turčije, Mustafa Kemal Atatürk, pa jo je leta 1935 v luči sekularizacije spremenil v muzej ter v stavbi na splošno prepovedal obhajanje bogoslužij. V času Erdoganove vlade je državni verski urad v Ankari leta 2011 poleg svetišča postavil minaret in stavbo preuredil v mošejo, kljub ostermu nasprotovanju ekumenskega patriarha Bartolomeja I. in mestne uprave v Izniku.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh