Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Turčiji še več cerkva na voljo za bogoslužja

Objava: 01. 10. 2010 / 10:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Turčiji še več cerkva na voljo za bogoslužja

Poleg cerkve sv. Pavla v Tarzu naj bi to veljalo še za petnajst drugih cerkva v deželi.

Turška vlada bo z manj strogimi predpisi olajšala uporabo cerkve sv. Pavla v Tarzu in še nekaterih cerkva v deželi za občasna bogoslužja. Kot je poročal turški časnik 'Milliyet', je prišlo do dogovora za 'rahljanje' predpisov med tremi ministrstvi, nove uredbe pa naj bi veljale za Pavlovo cerkev v Tarzu in še petnajst drugih cerkva. S turškega kulturnega miinistrstva so sporočili, da dokončna odločitev še ni sprejeta.

Po poročanju časnika so se predstavniki zunanjega, notranjega in kulturnega ministrstva zedinili, da odslej ne bo več potrebno dovoljenje z ministrstev v Ankari, kadar bodo kristjani v kateri izmed šestnajstih cerkva želeli obhajati bogoslužje. Dovolj bo, če bodo za soglasje zaprosili na pristojnem uradu guvernerja.

Vlada je šele pred kratkim odobrila pravoslavno in armensko bogoslužje v starih anatolskih cerkvah in s tem kristjanom poslala pozitiven signal. Vodja državnega verskega urada, Ali Bardakoglu, celo zagovarja trajno preobrazbo cerkve sv. Pavla iz muzeja v bogoslužni prostor, česar si že dlje časa želi tudi katoliška Cerkev v Turčiji.

Poleg cerkve sv. Pavla, navaja časnik 'Milliyet', so na seznamu šestnajstih cerkva, v katerih bodo kristjani odslej lažje obhajali bogoslužja, tudi cerkev sv. Petra v Antakyji in cerkev sv. Nikolaja pri Antalyji.

V nekdanjem pravoslavnem samostanu Sümela v severovzhodni Anatoliji ter v starodavni armenski cerkvi Svetega Križa na otoku Akdamar v Vanskem jezeru, kjer so bogoslužja obhajali pred kratkim, bo kristjanom odslej dovoljena ena sveta maša v letu.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh