Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu načrtujejo virtualno knjižnico vseh cerkvenih zborov v zgodovini

Objava: 06. 09. 2010 / 10:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu načrtujejo virtualno knjižnico vseh cerkvenih zborov v zgodovini

Med zgodovinske kraje, kjer so se nekdaj odvijali cerkveni zbori in sinode, sodijo Carigrad, Rim, Jeruzalem in Moskva, pa tudi Aachen, Konstanca, München, Ženeva in Dunaj.

Koncilski dokumenti vseh Cerkva in stoletij naj bi bili nekoč zbrani v eni sami digitalni knjižnici. Namero nekega italijanskega zgodovinarja podpira cela mreža ustanov v zgodovinskih krajih, kjer so se nekdaj odvijali cerkveni zbori in sinode. Mednje sodijo denimo Carigrad, Rim, Jeruzalem in Moskva, pa tudi Aachen, Konstanca, München, Ženeva in Dunaj. V načrtu je, da bi bili do leta 2012 na spletu dostopni vsi sklepi cerkvenih zborovanj, sem pa sodijo tudi zgodnjekrščanski cerkveni zbori in katoliška krajevna sinoda v Pekingu.

Projekta se je lotil cerkveni zgodovinar Alberto Melloni iz severne Italije, ki je obenem generalni tajnik ‘Ustanove papeža Janeza XXIII. za verske znanosti’. Člana častnega odbora sta še kardinala Karl Lehmann in Roger Etchegaray. Nekdanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi bo projekt, ki nosi ime ‘Mansi 3’, v spomin na zgodovinsko zasedanje cerkvenega zbora iz 18. stoletja, 10. septembra predstavil na svetovni razstavi v Šanghaju.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh