Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu pogrebna sveta maša za pokojnega kardinala Tomaža Špidlika

Objava: 21. 04. 2010 / 06:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu pogrebna sveta maša za pokojnega kardinala Tomaža Špidlika

Ob koncu liturgije je zbrane nagovoril tudi sveti oče Benedikt XVI.

Dekan kardinalskega zbora kardinal Angelo Sodano je včeraj dopoldne v vatikanski baziliki svetega Petra vodil pogrebno sveto mašo za pokojnega kardinala Tomaža Špidlika, poročajo pri vatikanskem radiu. Ob koncu liturgije je zbrane nagovoril tudi sveti oče Benedikt XVI. Poudaril je, da je pokojni jezuitski pater s svojim življenjem vselej izražal upanje in veselje Vstalega Jezusa Kristusa. Kljub visoki starosti in neizogibnim boleznim je njegov duh ostajal svež in mladosten. In prav to dokazuje prijateljstvo z Vstalim Gospodom, je dejal papež in poudaril, kako zvesto je pokojni kardinal sledil Božji volji.

Ob tem je sveti oče izrazil prepričanje, da veliki možje vere, ki živijo potopljeni v to milost, lahko prestanejo tudi hude življenjske preizkušnje, tako kot jih je prestal pater Tomaž Špidlik, ne da bi pri tem izgubil zaupanje. Ohranil je tudi živ smisel za humor, ki je zagotovo znamenje inteligence, a tudi notranje svobode, je poudaril sveti oče in pri tem pokojnega kardinala, ki je umrl v 90. letu starosti, primerjal s svojim predhodnikom Janezom Pavlom II. Oba sta bila po papeževih besedah duhovita in šaljiva, čeprav sta v mladosti doživela veliko težkih osebnih trenutkov. Božja previdnost je omogočila njuno snidenje in sodelovanje v prizadevanju za dobro Cerkve, je dejal Benedikt XVI.

Papež je spregovoril tudi o Špidlikovem kardinalskem grbu in njegovem vodilu ‘Ex toto corde’ ali ‘Z vsem srcem’, rekoč, da je pokojni kardinal z izbiro tega gesla vse svoje življenje podredil zapovedi ljubezni. Človek, ki popolnoma in z vsem srcem sprejme Božjo ljubezen, pa prejme luč in življenje ter tako sam postane luč in življenje človeštva in vesolja, je še poudaril sveti oče.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh