Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu preprečili prevaro na račun IOR

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 03. 2014 / 09:21
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu preprečili prevaro na račun IOR

Nizozemec in Američan sta očitno poskušala v banko pritihotapiti ponarejene zadolžnice v vrednosti več milijard dolarjev.

Vatikanski varnostniki so prijeli dva moža, ki sta poskušala prevarati vatikansko finančno ustanovo IOR, je poročala italijanska agencija ANSA s sklicevanjem na italijansko finančno policijo. Nek Nizozemec in Američan sta poskušala v banko pritihotapiti ponarejene zadolžnice v vrednosti več milijard dolarjev. Trdila sta, da sta v »prijateljski navezi« z dvema kardinaloma. Njun cilj je bil odpreti kreditno linijo, s katero bi nato delovala na mednarodnih trgih, so poročali italijanski mediji.




Oba moža pa so prijeli že ob vstopu v Vatikansko državo, ker sta se poskušala izogniti kontroli vatikanskih žandarjev. Pri tem so varnostniki našli ponarejene zadolžnice in obvestili italijansko finančno policijo, ki je primer natančneje preiskala. Vatikanska banka je kasneje potrdila, da osumljenca nista njihovi stranki in da tudi nista bila dogovorjena za sestanek v banki.

Prevaro Vatikanske banke so uspeli preprečiti zaradi predpisov proti pranju denarja, ki po novem veljajo v Vatikanu. Italijanska finančna policija je preiskala hotelsko sobo domnevnih prevarantov in jima zaplenila prenosne računalnike, telefone ter nizozemski in malezijski potni list.

Oba moža so prijavili v Vatikanu in pri italijanskem pravosodju. Na podlagi sporazumov, sklenjenih med Italijo in Svetim sedežem, so ju predali italijanskemu sodišču. Vatikanska žandarmerija in italijanska policija sta na ta način tokrat sodelovali prvič.

Vir: Kathpress
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh