Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu se ne bodo prenaglili z reformami zaradi pomanjkanja duhovnikov

Objava: 14. 03. 2011 / 12:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu se ne bodo prenaglili z reformami zaradi pomanjkanja duhovnikov

Kardinal Piacenza, prefekt Kongregacije za duhovnike, ne želi ‘predpisati zdravila, ki bo le zakrilo bolečino, ne pa tudi ozdravilo njenega izvora’.

Prefekt vatikanske Kongregacije za duhovnike, kardinal Mauro Piacenza, ne podpira prenagljenih reform v Cerkvi kot odziv na pomanjkanje duhovnikov na številnih področjih v svetu. Pomanjkanje duhovnikov je stvarnost današnje Cerkve, ki precej otežuje dušno pastirstvo, je kardinal pojasnil minuli petek. Nikamor pa ne pridemo, je pojasnil, če ostanemo pri ‘zgodovinsko-sociološki analizi’ ali če prihodnje projekte ‘razvijemo za napačno razumljeno reformo, ki bo v končnem učinku na nepravi način spremenila obličje Cerkve, kakršno naj bi odgovarjalo volji Jezusa Kristusa’.

V luči razprave o posvečevanju poročenih moških v duhovnike je italijanski kardinal pozval k premišljenosti. Cerkev ni podjetje in zato ‘moramo biti previdni, da ne bi predpisali zdravila, ki bo le zakrilo bolečino, ne pa tudi ozdravilo njenega izvora’. Pred postavitvijo diagnoze za pomanjkanje duhovnikov se je potrebno vprašati, ‘ali ne gre pri tem tudi za pomanjkanje vernikov, pomanjkanje vere, molitve in občutka za Božje’. To je temeljno vprašanje, ki si ga morajo po kardinalovem mnenju postaviti vsi vpleteni, saj bo v nasprotnem primeru ‘predpisano napačno zdravilo’.

S teološkoega vidika namreč obstaja gotovost, da ‘Bog v Cerkvi nikoli ne bo dopustil, da bi duhovnikov zmanjkalo’.
Kardinal Piacenza je na čelu vatikanske Kongregacije za duhovnike od lanskega oktobra, ustanova pa je pristojna za več kot polovico vseh katoliških duhovnikov po svetu.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh