Zapri
Iskanje

V Vatikanu so predstavili papeževo poslanico za 21. svetovni dan bolnikov

Objava: 30. 01. 2013 / 10:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Vatikanu so predstavili papeževo poslanico za 21. svetovni dan bolnikov

Naslov letošnje poslaice je 'Pojdi in ti delaj prav tako!' (Lk 10, 37); svetovni dan bolnikov obhajamo 11. februarja, na praznik Lurške Matere Božje.
V Vatikanu so včeraj predstavili papeževo poslanico za 21. svetovni dan bolnikov, ki letos nosi naslov »Pojdi in ti delaj prav tako!« (Lk 10,37). Svetovni dan bolnikov v katoliški Cerkvi vsako leto obhajamo 11. februarja, na praznik Lurške Matere Božje. Slovesno sveto mašo letos prirejajo v marijanskem svetišču Altötting na Bavarskem.

Kot poroča Radio Vatikan, je poslanico na tiskovni konferenci predstavil Zygmunt Zimowski, predsednik Papeškega sveta za pastoralo zdravstvenih delavcev. Pojasnil je, da papež v poslanici izrazi naklonjenost in bližino – svojo osebno in vse Cerkve – bolnim in trpečim osebam, njihovim družinam in tistim, ki so na različne načine poklicani, da skrbijo za bolne. V poslanici je izpostavljeno, da je svetovni dan bolnikov priložnost za premislek, obnovljeno pozornost in zavzetost na področju, ki se posveča skrbi za življenje, zdravju in trpljenju. Sveti oče izpostavlja, da bi morale biti slovesnosti na ta dan trenutek globoke molitve, darovanja trpljenja za dobro Cerkve in obenem poziv vsem, da na obličju bolnega sobrata in sosestre prepoznajo obličje Kristusa, ki je trpel, umrl in vstal za zveličanje človeštva.

V središče poslanice je papež postavil lik usmiljenega Samarijana iz Lukovega evangelija, je nadaljeval Zimowski. Besede: Pojdi in ti delaj prav tako, s katerimi Jezus sklene priliko, so odločilne tudi za današnji čas. Z njimi pokaže na držo in obnašanje vsakega njegovega učenca v odnosu do drugih, predvsem tistih, ki so potrebni pomoči. Tako, da gledamo Kristusovo delovanje, lahko razumemo Božjo neskončno ljubezen ter se čutimo v njej soudeleženi in poslani, da jo s svojo pozornostjo in bližino prinesemo vsem osebam, ranjenim v telesu in duhu, je zatrdil Zimowski. Ta zmožnost ljubiti ne more priti samo iz naših lastnih moči, ampak iz življenja, ki je preko vere in molitve v tesnem odnosu s Kristusom.

Benedikt XVI. v poslanici spregovoril tudi o letu vere. To predstavlja priložnost, da ponovno odkrijemo in živimo duha dobrodelnosti ter posnemamo usmiljenega Samarijana: da znamo gledati s sočutjem in ljubeznijo na tistega, ki potrebuje pomoč in skrb, da se znamo skloniti in z ljubečo skrbjo poskrbimo za osebo v stiski. Papež pri tem spomni na številne osebnosti v zgodovini Cerkve, ki so se darovale z ljubeznijo.

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh