Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu zgroženi ob načrtovanem zažigu Korana

Objava: 10. 09. 2010 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu zgroženi ob načrtovanem zažigu Korana

Fundamentalistična skupina na Floridi je ob obletnici terorističnega napada 11. septembra napovedala zažig svete knjige muslimanov.

Čeprav ima karizmatična krščanska Cerkev, ki 11. septembra letos, na obletnico terorističnih napadov v Združenih državah Amerike, načrtuje zažig Korana, le okoli petdeset pripadnikov, je vatikanski Papeški svet za medverski dialog zaradi učinka na medsebojne odnose med kristjani in muslimani podal izjavo, v kateri je izrazil ‘svojo zaskrbljenost nad načrtom, saj se na obsojanja vredno nasilje ne smemo odzivati z zažigom svete knjige neke druge religije’.

V izjavi je še zapisano, da v nastalem položaju pomembno vlogo igra tudi verska svoboda. Vsaka religija s svojimi svetimi knjigami, kraji čaščenja in verskimi simboli, so zapisali, ima pravico do spoštovanja in zaščite. Spoštovanje je namenjeno osebi, ki določeni religiji pripada in ki ima pri izbiri osebne vere popolno osebno svobodo.

Aktivisti cerkvene skupnosti ‘Dove World Outreach Center’ iz Gainesvillea na Floridi so 11. september namreč razglasili za ‘Mednarodni dan zažiga Korana’. V soboto naj bi po njihovem po vsem svetu demonstrativno zagorele svete knjige muslimanov. Na ta način želijo pripadniki omenjene Cerkve obuditi spomin na žrtve terorističnih napadov izpred devetih let, je pojasnil pastor skupnosti, Terry Jones.

Namesto nezaslišanega spektakla pri Papeškem svetu za medverski dialog predlagajo, da bi obletnico terorističnih napadov 11. septembra dosti lepše obeležili, če bi izrazili svoje sočutje in solidarnost do vseh tistih, ki so bili v napadih osebno prizadeti s tragično izgubo najbližjih in če bi za njih in njihove pokojne molili.

Člani papeškega sveta pozivajo vse verske voditelje in vernike, naj ponovno obsodijo vsakršno obliko nasilja, še posebej tistega, ki je storjeno v imenu vere. Navajajo tudi besede nekdanjega papeža Janeza Pavla II. ki je leta 1999 zapisal, da je ‘zatekanje k nasilju v imenu verskega prepričanja sprevrženost vsakega nauka velikih religij’. Papež Benedikt XVI. pa je leta 2006 podobno razmišljal, ko je dejal, da ‘nasilje kot odgovor na žalitev nikoli ne more biti upravičeno, saj se tovrsten odziv ne ujema s svetimi načeli vere’.

Na napovedan ‘Mednarodni dan zažiga Korana’ so se odzvali tudi predstavniki judovske skupnosti. Predsednica Osrednjega judovskega sveta v Nemčiji, Charlotte Knobloch, je pojasnila, da jo zažig svetih knjig spominja na Nemčijo iz leta 1933, ko so nacisti v sedemdesetih nemških mestih organizirali zažige judovskih knjig. Ne smemo dopustiti, meni Knoblochova, da bi v prizadevanjih za sožitje prevladala politika strahu in sovraštva .

Načrte skupnosti ‘Dove World Outreach Center’ je obsodila tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Pozdravila je odziv predstavnikov vseh verskih skupnosti v Ameriki, ki so se kritično opredelili do ‘nespoštljivega in škodljivega početja’. Iz Bele hiše in Pentagona pa so posvarili predstavnike tujih vojaških sil v Afganistanu pred morebitnimi posledicami, če bi do zažiga muslimanskh svetih knjig vendarle prišlo.

Po osebnih telefonskih pogovorih z najvišjimi predstavniki ameriškega političnega in vojaškega življenja je pastor Terry Jones namero svoje cerkvene skupnosti zaenkrat preklical.

Na fotografiji: pastor Terry Jones

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh