Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA opravili raziskavo o redovnikih in redovnicah

Objava: 31. 01. 2013 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ZDA opravili raziskavo o redovnikih in redovnicah

Namen raziskave je bil prikazati podobo mladih, ki so večne zaobljube opravili v letu 2012, njihovo izobrazbo in vnemo za življenje v skupnosti.

Ameriška univerza Georgetown je na pobudo Škofovske konference Združenih držav Amerike meseca januarja objavila letno študijo 'Novi bratje in sestre, ki so izrekli večne obljube'. Kot poroča Radio Vatikan, gre za raziskavo o več kot sto ameriških redovnikih in redovnicah, ki so leta 2012 izrekli večne obljube uboštva, čistosti in pokorščine. Študija je imela namen prikazati podobo teh mladih, njihovo izobrazbo in vnemo za življenje v skupnosti. Tako se je analiza osredotočila na tri glavne teme: povprečna starost redovnikov in redovnic pri večnih obljubah, njihova stopnja izobrazbe, izkušenje, pridobljene v okviru cerkevnih dejavnosti, in sodelovanje v družbi nasploh, in sicer od časa šolanja naprej.

Povprečna starost anketirancev je 39 let, od teh jih ima polovica manj kot 37 let. Med redovnicami je najmlajša obljubila večno zvestobo Kristusu pri 23, najstarejša pa pri 66 letih. Najmlajši redovnik je imel 25 let, najstarejši 62.
Omembe vredna je tudi stopnja izobrazbe, predvsem v primerjavi s povprečjem prebivalstva. 33 % redovnikov in redovnic je zaključilo univerzitetni študij na katoliških šolah. To število je v nasprotju z občutno manjšim odstotkom odraslih katoličanov, ki so opravljali isti študij. Teh je komaj 7 %. 60 % novih bratov in sester, ki so lani izrekli večne obljube, je vstopilo v samostane, kongregacije oz. verske province že z diplomo ali z dokončano visoko strokovno šolo.

Študija prikazuje, da si je večina redovnikov in redovnic, preden so izpovedali večne obljube, že pridobilo različne izkušnje tako v družbi kot po župnijah. 82 % vseh intervjuvancev je bilo zaposlenih, preden so se odločili za posvečeno življenje. Ti so delovali na področju šolstva in zdravstva. Velika večina jih je tudi dejavno sodelovala v različnih cerkvenih dejavnostih, kot na primer pri bogoslužju, formaciji mladine in pri oskrbi odrinjenih iz družbe. Kar se tiče dejavnosti znotraj bogoslužja, jih je kar 88 % učilo verouk, 45 % pa je bilo vključenih v mladinsko pastoralo.

Ameriška študija, ki je pod drobnogled vzela redovnike in redovnice, ki so lani izrekli večne obljube, je pokazala, da prvi zametki duhovne poklicanosti začnejo zoreti že zelo zgodaj. Intervjuvanci so zaupali, da so prvič razmišljali o posvečenem življenju, ko so imeli približno 20 let. Veliko število jih je o posvečenem življenju razmišljalo že mnogo prej. Odločitev je kar za 44 % posvečenih zrasla znotraj župnije. 82 % jih je odgovorilo, da so jih k dokončni odločitvi spodbudili družina, prijatelji ali znanci. Drugi pomemben vidik te raziskave prikazuje tudi geografski izvor poklicev. Lani je med dobro stotino posvečenih izreklo večne zaobljube 71 % Američanov, 15 % Azijcev in 8 % španskega porekla. Glede na poročilo iz leta 2010 je bilo moč ugotoviti, da se je povprečna starost posvečenih, ki so podali večne zaobljube, znižala za štiri leta.

Ob tem, da se mladi odločajo za posvečeno življenje, je potrebno poudariti njihovo zadovoljivo stopnjo izobrazbe, kar še posebej velja za redovnice. Leta 2011 je ista študija zabeležila, da ima četrtina deklet, ki potrka na samostanska vrata, že univerzitetno diplomo, ena šestina diplomo visokošolskega študija, polovica pa je zaključila srednjo šolo. Kar se tiče osebnega vidika intervjuvanih redovnic, je tri četrtine zatrdilo, da so pred vstopom v posvečeno življenje prehodile pot formacije.

V okviru priprav na Svetovni dan posvečenega življenja, ki ga obhajamo 2. februarja, je Škofovska konferenca Združenih držav Amerike na svoji spletni strani objavila vrsto gradiva, ki ima namen podpirati in vzpodbujati različne oblike posvečenega življenja. Ameriški škofje naprošajo vernike, naj po župnijah molijo »za vse tiste, ki že živijo posvečeno življenje, da bi bili še naprej navdihnjeni od Jezusa Kristusa in velikodušno odgovorili na božji dar svojega poklica«.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh