Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: danes srečanje »Vera in znanost: v pripravi na COP26«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 10. 2021 / 08:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2021 / 09:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: danes srečanje »Vera in znanost: v pripravi na COP26«
Glavni namen današnjega srečanja je podpis poziva, ki ga bodo izročili udeležencem podnebne konference Združenih narodov v Glasgowu FOTO: Vatican Media

Vatikan: danes srečanje »Vera in znanost: v pripravi na COP26«

Na god sv. Frančiška, leto dni po izidu papeževe okrožnice »Vsi smo bratje«, v Vatikanu danes prirejajo srečanje z naslovom »Vera in znanost: v pripravi na COP26«, na katerem pričakujejo številne verske voditelje in znanstvenike.

Glavni namen srečanja je podpis poziva, ki ga bodo izročili udeležencem podnebne konference Združenih narodov v Glasgowu med 31. oktobrom in 12. novembrom letos.

Po navedbah Radia Vatikan današnje srečanje prirejajo na pobudo veleposlaništev Velike Britanije in Italije pri Svetem sedežu, saj ti dve državi organizirata tudi tokratno podnebno konferenco, priprave nanj pa so se začele že v začetku leta z mesečnimi virtualnimi srečanji, na katerih so verski voditelji in znanstveniki spregovorili o svoji skrbi in želji po večji odgovornosti za planet in nujno potrebne spremembe.

Skupni poziv

Sad prehojene poti preteklih mesecev je skupni poziv, ki ga bodo verski voditelji danes podpisali med srečanjem v Vatikanu, papež Frančišek pa ga bo izročil v roke Aloku Kumarju Sharmi, predsedniku podnebne konference v Glasgowu, in Luigiju Di Maiu, ministru za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike.

Skupni poziv je sad prehojene poti preteklih mesecev.

Današnje srečanje se začenja z branjem nekaterih odlomkov poziva, ki ga bodo verski voditelji naslovili na COP26, sledil bo slovesen podpis dokumenta, nato pa molitev ter pozdrav vatikanskega državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, in govor papeža Frančiška. Popoldan je v prostorih italijanskega veleposlaništva pri Svetem sedežu predvideno zasedanje za zaprtimi vrati.

Posledice podnebnih sprememb občutijo predvsem najbolj ubogi FOTO: Vatican Media

Youth 4 climate

Minuli teden pa so v Milanu v pripravi na konferenco v Glasgowu zasedali tudi mladi podnebni aktivisti (Youth 4 Climate), ki jih je v video sporočilu nagovoril tudi papež Frančišek.

Naše dosedanje ravnanje je privedlo do izgube biološke raznolikosti, hudega onesnaženja okolja in podnebnih sprememb.

V letošnjem septembru so papež Frančišek, carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. in anglikanski primas nadškof Justin Welby v skupni izjavi pozvali k večjim prizadevanjem za zaščito podnebja. Naše dosedanje ravnanje je namreč privedlo do izgube biološke raznolikosti, hudega onesnaženja okolja in podnebnih sprememb, so v izjavi kritični cerkveni voditelji. Vsak posameznik bi moral zato – ne glede na vero ali svetovni nazor – prisluhniti »kriku zemlje in ubogih«, premisliti o lastnem ravnanju in se smiselno žrtvovati v dobrobit skupnega doma, ki nam ga je namenil Bog.

O udeležbi papeža Frančiška na podnebni konferenci COP26 v Glasgowu mediji ugibajo že dlje časa. Škotska škofovska konferenca je obisk svetega očeta že napovedala, iz Vatikana pa vest doslej še ni bila potrjena.

Nalaganje
Nazaj na vrh