Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in anglikanci nadaljujejo teološki dialog

Objava: 09. 02. 2011 / 08:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in anglikanci nadaljujejo teološki dialog

Na sporedu tokratnih pogovorov pa ne bo nedavnih prestopov anglikanskih vernikov v katoliško Cerkev.

Vatikan in anglikanci so pričeli z novo fazo medsebojnega teološkega dialoga. Kot so sporočili s Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani, je prvo srečanje Mednarodne anglikansko-katoliške komisije predvideno med 17. in 27. majem letos v severnoitalijanskem samostanu Bose. Tema takratnih pogovorov bo odnos med krajevno in vesoljno Cerkvijo. Poseben poudarek bo posvečen etičnim vprašanjem. Novo fazo dialoga pripravljajo v skladu z naročili papeža Benedikta XVI. in anglikanskega primasa Rowana Williamsa, ki sta se novembra leta 2009 sestala v Rimu.

Mednarodna anglikansko-katoliška komisija je z rednim delom pričela leta 1970 po dveh letih začetnih priprav. Pobuda za ustanovitev komisije je bila sprožena leta 1968 na Malti. Prva faza dialoga je trajala do leta 1981. Na dnevnem redu so bila predvsem sporna vprašanja glede verskega nauka z ozirom na evharistijo ter razumevanje cerkvene avtoritete in duhovniškega posvečevanja. Druga faza je potekala med leti 1983 in 2005.

Ob napovedi začetka tretje faze so iz Vatikana sporočili tudi seznam okoli dvajsetih udeležencev novega kroga pogovorov. Člani zastopajo veliko kulturno širino in številne teološke discipline, je zapisano v spremnem besedilu.
Vodji komisije sta birminghamski nadškof Bernard Longley s katoliške strani in novozelandski nadškof David Moxon z anglikanske.

Kot je za Radio Vatikan povedal Mark Langham, sodelavec Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani, pa na sporedu tokratnih pogovorov ne bo nedavnih prestopov anglikanskih vernikov v katoliško Cerkev. Razpravljalci se bodo osredotočili na 'skupnost', je pojasnil Langham, in čeprav so novi ordinariati, v katoliški Cerkvi ustanovljeni za tiste anglikance, ki želijo prestopiti v katolištvo, 'izredno pomemben element na zemljevidu odnosov med obema Cerkvama', tokrat vendarle ne bodo tema teoloških razprav.

Na fotografiji: anglikanski primas nadškof Rowan Williams

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh