Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in primer Orlandi: najdeni okostji v Tevtoniku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 07. 2019 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2019 / 06:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan in primer Orlandi: najdeni okostji v Tevtoniku

Vatikan in primer Orlandi: najdeni okostji v Tevtoniku

Posmrtne ostanke iz nemškega kolegija so poslali v preiskavo izvedencem.

Vatikan je napovedal novo preiskavo v iskanju vatikanske državljanke Emanuele Orlandi, ki je pred 36 leti izginila brez sledu. Nova preiskava je povezana z okostji iz dveh kostnic, najdenih na ozemlju nemškega kolegija Tevtonik v Vatikanu, kot je v soboto pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Alessandro Gisotti. Vsebino kostnic so nemudoma zapečatili in poslali v preiskavo izvedencem. Posmrtni ostanki so bili najdeni pod nadzorom vatikanske žandarmerije in v navzočnosti genetika, ki ga je najela družina Orlandi.

Vatikan je minuli četrtek odprl dve grobnici na nemškem pokopališču Tevtonik, saj naj bi po anonimnem namigu tam našli posmrtne ostanke izginule Orlandijeve, vendar sta bili obe grobnici prazni. V Vatikanu so se zato lotili dodatne preiskave, ta pa jih je po Gisottijevih besedah privedla do kostnic v sosednjem kolegiju. Možno je, da so vsebino odprtih grobnic preselili med obnovo v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je še pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik.

Andrea Tornielli: Vatikan želi razčistiti primer Orlandi

O odpiranju grobnic na vatikanskem pokopališču Tevtonik je za spletni portal Vatican News spregovoril tudi Andrea Tornielli, uredniški direktor vatikanskega Dikasterija za komunikacijo. Dejal je, da poseg na pokopališču Tevtonik znotraj vatikanskih zidov potrjuje bližino Vatikana družini Orlandi in željo Svetega sedeža, da primer razčisti.

Ob odkritju praznih grobov je bilo med navzočimi zaznati presenečenje, saj v grobnicah ni bilo nobenega človeškega ostanka, nobene sledi o krsti ali žari. Kot je zapisal Tornielli, je vatikansko sodstvo dovolilo opraviti to preiskavo, da bi uresničilo željo družine Emanuele Orlandi po sicer anonimnem namigu, ki je eno od teh grobnic nakazal kot možen kraj pokopa ostankov izginulega dekleta. Odprli so dve, saj je vatikanski državni tožilec Gian Piero Milano želel preveriti tudi sosednjo, zaradi podobe angela podobno grobnici, ki jo omenja anonimni namig.

Odprtje grobnic je znamenje posebne človeške in krščanske pozornosti do družine Orlandi

Odločitev, da odprejo grobnici ob navzočnosti izvedenca, ki ga je imenovala Emanuelina družina, in izvedba posega po najsodobnejših in najbolj uveljavljenih tehničnih predpisih sta po Torniellijevih besedah znamenje posebne človeške in krščanske pozornosti do družine Orlandi in prav gotovo ne, kot je bilo rečeno, priznanje Vatikana v vpletenost pri skrivanju trupla.

Iz preiskave je razvidno, da tako v nakazani kot tudi v sosednji grobnici ni Emanuelinih posmrtnih ostankov. Preiskava se je torej končala z že vnaprej (predvidljivim) negativnim rezultatom. Kot je znano, ni bil pod grobnicama z napisi dveh princes, ki sta obe umrli v devetnajstem stoletju, najden noben ostanek človeškega okostja, ampak le obširen popolnoma prazen podzemni prostor brez nagrobnih plošč, napisov, pokopa, najverjetneje zaprt v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Dejstvo, da sta bili obe grobnici brez ostankov, je povzročilo nova vprašanja glede tega, kje so kosti teh dveh plemkinj, ki sta umrli pred dvema stoletjema, piše Tornielli. Povsem zavajajoče pa je, da se zdaj poskuša preusmeriti pozornost na vpletenost Svetega sedeža, saj ne gre za preiskavo glede dveh princes, temveč se išče ostanke petnajstletnega dekleta, ki je izginilo leta 1983. Zato je treba ostati pri nameri vatikanskega sodstva o morebitnem najdenju ostankov Emanuele Orlandi, o katerih pa zaenkrat ni nobenega sledu.

Vir: Vatican News / Radio Vatikan
Foto: Vatican News / splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh