Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan izdal priložnostne kovance in poštne znamke ob izpraznjenju Petrovega sedeža

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 04. 03. 2013 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan izdal priložnostne kovance in poštne znamke ob izpraznjenju Petrovega sedeža

Srebrnik prikazuje kamerlengov grb z napisom 'Sede vacante 2013'.

Ob izpraznjenem Petrovem sedežu so v Vatikanu pripravili izdajo priložnostnih poštnih znamk in kovancev. Poštne znamke prikazujejo angela, ki nosi baldahin Apostolske pisarne. Motiv je upodobila italijanska umetnica Daniela Longo. Glede na nominalno vrednost znamke – 70 centov, 85 centov, 2 evra ali 2,50 evra – se spreminja barvno ozadje, ki je lahko zeleno, modro, sivo oz. rumeno.

Vatikanska pošta komplet znamk prodaja za ceno 15 evrov, začetna naklada pa je bila natisnjena v višini 230.000 izvodov. Poleg tega je na voljo še komplet dveh znamk v vrednosti deset evrov v spomin na odstop papeža Benedikta XVI. Poštna uporaba omenjenih znamk je mogoča le v času izpraznjenega Petrovega sedeža.

V obdobju 'brez papeža' pa so v Vatikanu izdali tudi posebno serijo kovancev. Kovanec za dva evra namesto papeževega portreta prikazuje simbol izpraznjenega Petrovega sedeža, Petrove ključe pod odprtim dežnikom, in grb kamerlenga svete katoliške Cerkve, kardinala Tarcisia Bertoneja. Omenjeni kovanci so na voljo v količini 125.000 izvodov.

Na srebrnem kovancu za pet evrov, izdanem ob isti priložnosti, je upodobljen Sveti Duh v podobi goloba in napis 'Veni Sancte Spiritus' (Pridi, Sveti Duh); na zadnji strani kovanca je prav tako podoba kamerlengovega grba in napis 'Sede vacante 2013'. Na voljo naj bi bilo 10.000 izvodov omenjenega kovanca. V Vatikanu bodo izdali tudi zlatnike z enako podobo v nominalni vrednosti 10 evrov, in sicer v nakladi pet tisoč izvodov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh