Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan je želel Pija XII. skriti pred nacisti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 07. 2016 / 08:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan je želel Pija XII. skriti pred nacisti

Po »načrtu v sili« naj bi Pija XII. do posega zaveznikov začasno skrili v Vatikanskih muzejih.

Vatikan se je med drugo svetovno vojno, očitno konkretneje kot je bilo znano doslej, pripravljal tudi na morebitno ugrabitev papeža Pija XII. (1939-1958) s strani nacionalsocialističnega režima. Kot v zadnji izdaji poroča vatikanski časnik L'Osservatore Romano, je obstajal »načrt v sili«, po katerem naj bi Pij XII. do posega zavezniških sil začasno skrivaj bival v Vatikanskih muzejih. Zavezniki so Vatikanu obljubili pomoč s padalsko enoto, če bi Nemcem ugrabitev papeža uspela.



Omenjeni načrt je zapisan v doslej neobjavljenem memorandumu Antonia Nogare, sina tedanjega direktorja Vatikanskih muzejev, Bartolomea Nogare. Kot skrivališče naj bi bil predvidena nekdanja vatikanska zvezdarna, t.i. Torre Gregoriana.

Kot je zapisano v memorandumu, naj bi tedanji vatikanski notranji minister, kasnejši papež Pavel VI., Giovanni Battista Montini, Nogaro v strogi tajnosti pooblastil, naj med koncem januarja in začetkom februarja 1944 najde skrivališče za Pija XII. Njegov oče je takrat poročal, da sta Montinija pred morebitno ugrabitvijo papeža posvarila britanski veleposlanik pri Svetem sedežu Sir Francis d'Arcy Osborne in odpravnik poslov pri veleposlaništvu Združenih držav Amerike, Harold Tittmann. Po dognanjih tajne službe naj bi obstajal »izdelan načrt« nemškega poveljstva »za aretacijo in deportacijo svetega očeta«, ki naj bi bil izpeljan v kratkem.



Da je Hitler načrtoval ugrabitev papeža Pija XII. ali pa da se je vsaj poigraval s to mislijo, je znano že dlje časa. Kako konkretni so bili v resnici ti načrti, pa ni povsem jasno. Tedanji esesovski general v Rimu, Karl Friedrich Otto Wolff, je v poročilu, objavljenem leta 2005, Vatikanu sporočil, da mu je Hitler osebno izdal ukaz za ugrabitev papeža. Wolff naj bi se temu po lastnih navedbah uprl in naj bi Pija XII. o načrtih tudi obvestil. Po Wolffovih navedbah iz leta 1972 naj bi papeža najprej odpeljali na grad v nemški pokrajini Baden-Württemberg. Dokument je objavila Italijanska škofovska konferenca.

Tedanji direktor Vatikanskih muzejev naj bi po poročilu svojega sina kmalu zatem iz Vatikana izvedel, da so Nemci načrt za ugrabitev Pija XII. opustili. Razlog za to naj bi bile diplomatske intervencije nemškega veleposlaništva pri Svetem sedežu.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh