Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: kardinal Ouellet ne bo predmet cerkvene preiskave

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 08. 2022 / 14:52
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Odnosi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2022 / 20:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: kardinal Ouellet ne bo predmet cerkvene preiskave
Kanadski kardinal Marc Ouellet. FOTO: Vatican Media

Vatikan: kardinal Ouellet ne bo predmet cerkvene preiskave

Po odločitvi papeža Frančiška v Vatikanu ne bo sprožena cerkveno-pravna preiskava proti kanadskemu kardinalu Marcu Ouelletu, ki se je v teh dneh znašel na seznamu skupinske tožbe proti 88 duhovnikom Nadškofije Quebec, obtoženim spolnih zlorab.

Papeževa odločitev, da ni zadostnih dokazov za začetek kanonične preiskave proti kardinalu Ouelletu, temelji na predhodni preiskavi jezuitskega duhovnika p. Jacquesa Servaisa glede obtožb osebe »F.« proti kanadskemu kardinalu zaradi spolnega napada, ki naj bi se zgodil pred več kot desetimi leti.

Obtožbe so prišle na dan v zadnjih dneh, nanašajo pa se na dogodke izpred več kot desetih let, ko je bil kardinal Ouellet nadškof Quebeca.

Tako je včeraj v izjavi glede obtožb, ki jih je omenjena oseba naslovila na prefekta Kongregacije za škofe, zapisal direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni. Obtožbe so prišle na dan v zadnjih dneh, nanašajo pa se na dogodke izpred več kot desetih let, ko je bil kardinal Ouellet nadškof Quebeca.

FOTO: Vatican Media

V tem primeru, je dejal Bruni, je papež zaupal predhodno preiskavo jezuitu p. Servaisu, ki je sklenil, da »ni razlogov za začetek postopka proti kardinalu Ouelletu zaradi spolnega napada«. V izjavi je dodano, da se je papež nato še dodatno posvetoval s p. Servaisom, ki je svoje stališče potrdil z naslednjimi besedami: »Ni razlogov za začetek preiskave o spolnem napadu na osebo 'F.' s strani kardinala M. Ouelleta. Niti v pisnem poročilu, poslanem svetemu očetu, niti v pričevanju prek Zooma, ki sem ga pozneje pridobil v navzočnosti člana ad hoc škofijskega odbora, ta oseba ni podala nobene obtožbe, ki bi lahko bila podlaga za takšno preiskavo.«

To je bila podlaga za papeževo dokončno odločitev.

Kardinal Ouellet: gre za lažne obtožbe

Kardinal Ouellet je danes v izjavi za medije odločno zanikal vse obtožbe: »Po seznanitvi z lažnimi obtožbami, ki jih je zoper mene podala pritožnica (F.), odločno zanikam, da bi do nje izvajal kakršne koli neprimerne geste, razlago in širjenje teh obtožb kot spolnega napada pa štejem za obrekovanje. Če bo sprožena civilna preiskava, bom v njej dejavno sodeloval, da se ugotovi resnica in prizna moja nedolžnost.«

Nalaganje
Nazaj na vrh