Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan kritičen do protihomoseksualnega zakona v Ugandi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 03. 2014 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan kritičen do protihomoseksualnega zakona v Ugandi

Kardinal Turkson na zasedanju v Bratislavi: »Istospolno usmerjeni niso zločinci.«

Vatikan je izrazil ostro kritiko do protihomoseksualnega zakona v Ugandi. Predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, kardinal Peter Turkson, je ugandskega predsednika Yowerija Musevenija pozval, naj odpravi hude kazni, predvidene za tamkajšnje homoseksualce. »Istospolno usmerjeni niso zločinci«, je po včerajšnjih navedbah britanskega časnika »Catholic Herald« dejal ganski kardinal. Istospolno usmerjeni ne morejo biti zaradi svojega življenjskega sloga obsojeni na dosmrtno ječo.

Kardinal je obenem poudaril, da si Vatikan še naprej prizadeva za nadaljevanje mednarodne pomoči Ugandi. Svetovna banka je v odzivu na omenjeni zakon odložila izplačilo posojila v višini 90 milijonov dolarjev za program zdravstvene oskrbe. Turkson je svoje mnenje izrazil na mednarodnem simpoziju Cerkev in človekove pravice, ki ga je v Bratislavi priredila Slovaška škofovska konferenca.



Ugandska škofovska konferenca je minuli teden, preden je Museveni zakon podpisal, pojasnila, da istospolne usmerjenosti sicer ne podpira, nasprotuje pa tako ostrim kaznim za homoseksualce. Istospolno usmerjene je potrebno sprejemati s sočutjem, je po navedbah washingtonske agencije Catholic News Service (CNS) pojasnil glavni tajnik škofovske konference, John Baptist Kauta, lahko pa tudi zaupamo, da se bodo »nekoč lahko spremenili«.

Podrobnejši komentar omenjenega zakona je predstavnik Ugandske škofovske konference zavrnil z izgovorom, da je trenutno na postnih duhovnih vajah tamkajšnjih škofov. »Običajno se ne želimo odzvati preburno«, je še dejal.

Predsednik Museveni je kljub mednarodni kritiki 24. februarja letos podpisal zakon, po katerem istospolno usmerjenim grozi tudi dosmrtna zaporna kazen. Kaznivo dejanje je že podpiranje homoseksualcev, ali pa če ljudje istospolno usmerjenega človeka ne prijavijo.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh