Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan načrtuje kritičen dokument o teoriji spola

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 03. 2018 / 10:42
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2018 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan načrtuje kritičen dokument o teoriji spola

Vatikan načrtuje kritičen dokument o teoriji spola

Kardinal Nichols: »Naj ideologija spola ne zavaja mladih.«

Iz Vatikana je pričakovati kritično mnenje o vprašanju spolne istovetnosti. »V kratkem« naj bi objavili dokument na to temo, je spletni portal Vatican News ta teden navedel besede tajnika vatikanske Kongregacije za katoliško vzgojo, nadškofa Angela Vincenza Zanija. Cerkev je namreč zaradi teorije spola precej razburjena. Nadškof Zani je ob tem omenil tudi papeževo posinodalno spodbudo Radost ljubezni o zakonski zvezi in družini, v kateri je prav tako izražen dvom glede tega vprašanja.



Teorija spola izpostavlja »družbo brez razlik med spoloma« in izpodriva »temeljno antropološko družino«. »Človeška istovetnost je prepuščena svobodni izbiri posameznika in se lahko s časom tudi spreminja,« je zapisano v papeževi posinodalni spodbudi iz leta 2016, iz katere je bilo doslej uporabljenih največ navedkov v razpravi glede prejemanja zakramentov za znova civilno poročene pare.

Nadškof Zani je še dejal, da bo v kratkem pričakovani dokument kot pismo Kongregacije za katoliško vzgojo razposlan vsem škofijam vesoljne Cerkve in naj bi spomnil na pomembna pedagoška načela. Poleg tega pa Kongregacija za nauk vere po Zanijevih besedah pripravlja izčrpen dokument o teoriji spola. O tej temi je svoje mnenje podalo že več škofovskih konferenc, med njimi iz Francije, Brazilije in Združenih držav Amerike.

Kardinal Nichols: človekov biološki spol »vgrajen v človeštvo«

Angleški kardinal Vincent Nichols pa je na srečanju katoliških ravnateljev na Otoku pred kratkim izrazil ostro kritiko ideoloških smernic glede vprašanja spolne istovetnosti. Kot je dejal, sprejemanje dejstva, da je človekov biološki spol »vgrajen v človeštvo«, s sodelovanjem v človeški družini pomaga pri odpravljanju destruktivnega individualizma.

»V času velikanske zmede glede pravil o vedenju spolov ter glede izkoriščanja in zlorabe slehernega dela družbe so nekatera trdna dejstva, ki so v najboljši obliki vgrajena v človeštvo, temeljnega pomena,« je dejal westminstrski nadškof. V dobi »pretočnosti«, celo pri istovetnosti spola, in v času, ko odziv na drugačnost pomeni, da se zapremo v svoj izbrani svet enakomislečih ter zavračamo vse, kar je drugačno, so takšni temelji po kardinalovem mnenju zelo pomembni. Ti temelji namreč potrjujejo, da obstajajo danosti, ki jih na svet prinesemo z rojstvom, trdne istovetnosti, ki se prenašajo iz roda v rod.

Te danosti nam pomagajo pri sprejemanju stvarnosti, da nismo osamljeni, vase usmerjeni posamezniki, ampak člani velike družine, z vsemi preizkušnjami, razlikami in stiskami, in znotraj te družine, ne sami, bomo našli svojo največjo radost, je dejal kardinal Nichols. Mladi pa morajo po njegovem mnenju razviti smisel za pravičnost, ki temelji na »notranjem razumevanju človeške narave in njenega dostojanstva«, in ne na ideologiji.

»Krščanska vera ni ideologija«

»Krščanska vera ni ideologija,« je zatrdil angleški cerkveni dostojanstvenik. »Ideologija se širi tako, da uničuje vse, kar ji stoji na poti … Ideologija si prizadeva izničiti vse, kar je z njo v nasprotju, in skuša vsiliti svoje 'ideale' ne glede na objektivne žrtve.« Po besedah kardinala Nicholsa pa krščanska vera upošteva stvarnost, katere del je tudi sama. Bolj kot katera koli druga vera resno jemlje stvarnost greha, se ne pretvarja, da živimo v utopiji ali da smo na poti nenehnega napredka, ampak da živimo v svetu, ki ga zaznamujejo omejitve.

Katoliški škofje v Veliki Britaniji so zaskrbljeni, ker vlada načrtuje spremembo zakonodaje, ki bi dopuščala samovoljno spremembo spola od 16. leta dalje, mlajši od 16 let pa bi spol lahko spremenili brez privolitve staršev, če bi se na njihovo nasprotovanje pritožili na sodišču.

Vir: Kathpress / CNA
Foto: arhiv Družine (T.S.) / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh