Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan načrtuje ‘Mea culpa’ v luči primerov spolnih zlorab

Objava: 26. 04. 2010 / 15:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan načrtuje ‘Mea culpa’ v luči primerov spolnih zlorab

Vatikanski opazovalci računajo na prošnjo za odpuščanje za ravnanje Cerkve in na papeževo okrožnico za vse duhovnike

Papež Benedikt XVI. in Vatikan naj bi z dokumentom ‘Mea culpa’ prosili za odpuščanje zaradi škandala glede spolnih zlorab znotraj katoliške Cerkve. Kot je slišati iz krogov blizu Vatikana, želi Cerkev ob zaključku Leta duhovnikov 11. junija v liturgičnem dejanju izprositi odpuščanja od Boga in od ljudi za ravnanje duhovnikov in drugih cerkvenih sodelavcev pri delu z otroki in mladostniki. Papež pa naj bi se v okrožnici ob zaključku tematskega leta obrnil na okoli 400.000 katoliškh duhovnikov po vsem svetu in se v svojem pisanju dotaknil tudi omenjenih hudih prestopkov.

Iz vatikanskih uradnih krogov želje po prošnji za odpuščanje še niso potrdili. Že od izbruha škandala glede spolnih zlorab pa opazovalci menijo, da se bo papež Benedikt XVI. the primerov lotil tudi v duhovnem okvirju, v obliki liturgičnega spokornega in spravnega dejanja.

Dejanje bi bilo lahko podobno zgodovinskemu dokumentu ‘Mea culpa’ iz zadnjega Svetega leta. 12. marca 2000 je tedanji papež Janez Pavel II. prosil odpuščanja za napake in spodrsljaje Cerkve in kristjanov v celotni zgodovini. V sedmih priprošnjah je potožil čez nestrpnost kristjanov, obsodil je razkole krščanskih Cerkva in priznal grehe zoper izraelsko ljudstvo. Vatikanski strokovnjaki menijo, da bi se na podoben način prošnje za odpuščanje v primeru spolnih zlorab lahko lotil tudi Benedikt XVI.

Pismo duhovnikom, ki ga očitno načrtuje papež, naj bi vsebovalo elemente tradicije velikega četrtka. Janez Pavel II. je na četrtek v velikem tednu, ko se Cerkev spominja začetkov evharistije in duhovništva, duhovnikom vsako leto namenil okrožnico. Ker navada ni naletela na željeni odziv, je Benedikt XVI. to tradicijo opustil. Sodeč po njegovih osebnih odzivih, kot je srečanje z žrtvami spolnih zlorab na Malti, in po javnih pozivih, kakršnega je izrazil minulo nedeljo skupini za zaščito otrok ‘Meter’, se želi sveti oče škandalov okoli spolnih zlorab očitno lotiti na sistematičen način.

Že v vabilu na zaključno slovesnost ob mednarodnem Letu duhovnikov v Rimu je kardinal Claudio Hummes, prefekt Kongregacije za kler, omenjal primere spolnih zlorab in duhovnike pozval, naj dejanja nekaterih sobratov ostro obsodijo. To bi bila lahko tudi podlaga za papeževo pismo, za njegove nagovore na zaključni slovesnosti ob sklepu Leta duhovnikov, pa tudi temelj za celoten program mednarodnega srečanja duhovnikov.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh