Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan o ilegalnih škofovskih posvečenjih

Objava: 15. 06. 2011 / 06:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan o ilegalnih škofovskih posvečenjih

Pojasnilo vatikanskega 'pravosodnega ministrstva' v časniku 'L'Osservatore Romano'.

V Vatikanu so jasno izrazili svoje stališče, da škofovska posvečenja brez privolitve in potrditve papeža niso dovoljena. Kdor takšno posvečenje podeli ali prejme, mu zaradi nedovoljenega dejanja grozi izobčenje iz katoliške Cerkve brez potrebne dodatne utemeljitve. Tako so minuli konec tedna v prispevku za vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano' pojasnili z vatikanskega 'pravosodnega ministrstva'. Ilegalna škofovska posvečenja pomenijo razdor skupnosti s papežem in obenem hudo kršitev cerkvene discipline, poudarja Papeški svet za razlago zakonskih besedil, pri čemer se sklicuje na 'ravnanje v različnih državah', ne da bi ob tem izrecno omenjal Kitajsko ali bratovščino sv. Pija.

Vatikan tudi poudarja, da duhovniki ali škofje v primeru izobčenja ne smejo več darovati svete maše in podeljevati zakramentov.

V posameznih posebnih primerih je seveda potrebno upoštevati olajševalne okoliščine, denimo kadar je dejanje izvedeno zaradi strahu, pod prisilo ali v stiski, je še zapisano v besedilu. V takšnih primerih, do katerih je v zadnjem času nekajkrat prišlo na Kitajskem, cerkveno pravo predvideva, da storilec sicer ne ostane nekaznovan, vendar je predpisana kazen lahko precej milejša, od kršitelja se lahko zahteva spokorjenje.

Upoštevati je potrebno tudi, da ilegalno posvečenje v vsakem primeru predstavlja škandal in pri vernikih izzove zmedo. Zato so v takšnih primerih vedno potrebna znamenja kesanja in pokore ter ukrepi za ponovno vzpostavitev cerkvene skupnosti.

Za odpravo nastalega škandala in ponovno vzpostavitev cerkvene skupnosti lahko Sveti sedež poseže tudi po lastnih ukrepih in kaznih. V primeru dvoma lahko poskrbi za izobčenje, cilj katerega je notranje očiščenje in kesanje grešnika in sprava s skupnostjo. Odvezo od izobčenja lahko skesanemu grešniku podeli le Sveti sedež.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh