Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan opustil načrte za potovanje papeške delegacije v Sirijo

Objava: 08. 11. 2012 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan opustil načrte za potovanje papeške delegacije v Sirijo

Obisk vatikanskih predstavnikov bi bil v luči vedno hujših spopadov prenevaren, je med včerajšnjo splošno avdienco pojasnil papež Benedikt XVI.

Vatikan je opustil načrte za potovanje posebne papeške delegacije v Sirijo z utemeljitvijo, da bi bil obisk vatikanskih predstavnikov v luči vedno hujših spopadov v tej deželi prenevaren.

17. oktobra letos je papež Benedikt XVI. imenoval sedem prelatov, ki naj bi v okviru posebne delegacije obiskali Sirijo. Obisk je bil predviden konec oktobra, teden dni po napovedi pa je bil vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone primoran potovanje v Sirijo preložiti zaradi vedno hujših spopadov na tem območju.

Med včerajšnjo splošno avdienco je papež Benedikt XVI. pojasnil, da obiska ne bo mogoče izpeljati 'zaradi različnih okoliščin in nepredvidenega razvoja dogodkov'. Sveti oče je napovedal, da namesto večje delegacije v Libanon pošilja kardinala Roberta Sarahja. Tam naj bi se predsednik Papeškega sveta Cor Unum sestal s cerkvenimi voditelji iz Sirije, obiskal sirske begunce in vodil srečanje katoliških človekoljubnih organizacij, ki sodelujejo v humanitarni misiji v pomoč sirskemu prebivalstvu. Ob srečanju bo kardinal pristojnim izročil papeževo pomoč v višini enega milijona ameriških dolarjev. Kardinal Sarah je v Libanon odpotoval včeraj, v Vatikan pa se vrača v soboto, 10. novembra.

Papež je med avdienco še dejal, da dogodke v Siriji spremlja ‘z veliko zaskrbljenostjo’. Ponovno je omenil trpeče množice civilnega prebivalstva, posebej tiste, ki so bili primorani zapustiti svoje domove, in ponovno pozval vse sprte strani, naj raje nadaljujejo s pogajanji, ne pa stopnjujejo nasilje. “Nikoli ni prepozno, da si prizadevamo za mir”, vztraja Benedikt XVI.

V Vatikanu so potrdili, da so prvotne načrte za obisk visoke papeške delegacije v Siriji opustili, saj bi po njihovem mnenju to lahko zapletlo že tako občutljive politične razmere v tej bližjevzhodni državi, člani delegacije pa bi se podali v nepotrebno tveganje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh