Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: popolni odpustek za bolnike s koronavirusom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 03. 2020 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2020 / 14:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: popolni odpustek za bolnike s koronavirusom

Popolni odpustek lahko prejmejo vsi, ki so zboleli zaradi koronavirusa, in tisti, ki zanje skrbijo.

Foto: SŠK

Vatikan je zaradi pandemije koronavirusa duhovnikom na vseh prizadetih območjih naročil, naj vernikom omogočijo prejem popolnega odpustka. To velja za vse, ki so oboleli zaradi okužbe s koronavirusom, ter zdravstveno osebje ali svojce, ki zanje skrbijo. Za prejem popolnega odpustka je potrebno, da verniki duhovno sodelujejo pri pobožnosti, kot je npr. molitev rožnega venca ali križevega pota.

Popolni odpustek je »odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena. Prejme ga kristjan, ki je pravilno pripravljen pod določenimi pogoji ob pomoči Cerkve, katera v službi odrešenja z oblastjo razdeljuje in naklanja zaklad zadostitev Kristusa in svetnikov« (KKC).

Prejemnik mora poleg tega imeti željo za izpolnitev običajnih pogojev, zakramentalne spovedi in prejema obhajila ter molitve po namenu svetega očeta, ko bo to mogoče. Druge pobožnosti, s pomočjo katerih lahko prejmemo odpustek, so tudi spremljanje svete maše prek interneta, molitev veroizpovedi, Očenaša in molitev k Devici Mariji.

»Nihče nima večje ljubezni kot ta, ki dá življenje za svoje prijatelje«

Poleg obolelih zaradi okužbe s koronavirusom lahko popolni odpustek prejmejo tudi zdravstveni delavci in družinski člani, ki so se izpostavili tveganju za okužbo pri oskrbi bolnikov, saj zanje velja, da »nihče nima večje ljubezni kot ta, ki dá življenje za svoje prijatelje«.

Popolni odpustek lahko prejmejo tudi katoličani, ki niso zboleli za koronavirusom, če darujejo vsaj pol ure češčenja pred Najsvetejšim ali pol ure molitve s Svetim pismom, molitvijo rožnega venca ali rožni venec Božjega usmiljenja in tako »vsemogočnega Boga prosijo za konec epidemije, olajšanje za vse trpeče in večno odrešenje tistih, ki jih je Gospod poklical k sebi«.

Cerkev v tem času spodbuja vse vernike, naj molijo za tiste, ki so zboleli zaradi koronavirusa, pa zaradi trenutnih razmer ne morejo prejeti bolniškega maziljenja.

Škof naj bo obveščen

Možnost podeljevanja popolnega odpustka lahko omogoči krajevni škof, v izrednih razmerah pa pobudo lahko prevzamejo tudi duhovniki, vendar morajo o tem ob prvi priložnosti obvestiti svojega škofa.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh