Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan pozdravlja izpustitev škofa Juliusa Jie Zhigouja

Objava: 15. 07. 2010 / 06:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan pozdravlja izpustitev škofa Juliusa Jie Zhigouja

Kitajskega 'škofa iz podzemlja' so policisti 31. marca lani brez utemeljitve odvedli 'v neznano', pred tem pa je nekaj časa preživel v hišnem priporu. Kljub navidezni otoplitvi odnosov so Rimu zvesti škofje in duhovniki še vedno pogosto zaprti in izpostavljeni najrazličnejšim preganjanjem.

V Vatikanu pozdravljajo izpustitev enega izmed škofov kitajske podzemne Cerkve po petnajstih mesecih ječe. Julius Jia Zhiguo, katoliški škof iz Zhendinga v provinci Hebei, je bil lansko leto odpeljan na neznan kraj. Novico o izpustitvi je sprejel z velikim veseljem, je zapisano v sporočilu prefekta Kongregacije za misijone, kardinala Ivana Diasa, ki ga je minuli torek objavila katoliška agencija Fides. Kardinal Dias je škofu Zhigouju zagotovil tudi posebno duhovno povezanost s svetim očetom.

Petinsedemdesetletni Jia je že od leta 1980 škof papežu zveste kitajske podzemne Cerkve, vendar kitajska vlada njegova naslova ne priznava.

'Podzemnega škofa' so 31. marca lani policisti brez utemeljitve odvedli 'v neznano', pred tem pa je nekaj časa preživel v hišnem priporu. Škof Jia je v zaporu skupno preživel že nekaj let. Med drugim je bil za krajši čas zaprt ob zaključku olimpijskih iger na Kitajskem avgusta leta 2008, od leta 1989 pa je pod strogim nadzorom policije.

Kot so minuli teden sporočili z ustanove kardinala Kunga s sedežem v ZDA, je najvišji predstavnik laikov v Zhendingu prejel telefonski klic vladnega predstavnika, da lahko prevzamejo škofa. Pri prevzemu je bil po podatkih Kungove ustanove navzoč tudi predstavnik režimu zveste patriotske Cerkve. Kmalu po izpustitvi je škof Jia pojasnil, da ni sprejel ne patriotske Cerkve ne uradno priznane Kitajske škofovske konference.

Na Kitajskem je trenutno okoli devetdeset katoliških škofov. Več kot polovica izmed njih je članov s strani režima priznane patriotske Cerkve, ostali pa pripadajo papežu zvesti podzemni Cerkvi. Številne škofe uradne Cerkve na Kitajskem je priznal tudi Vatikan. Spor glede neodvisnosti katoliške Cerkve in posvečevanja 'vladnih' škofov brez avtorizacije Rima že leta pesti odnose med Pekingom in Vatikanom. Kljub navidezni otoplitvi odnosov so Rimu zvesti škofje in duhovniki še vedno pogosto zaprti in izpostavljeni najrazličnejšim preganjanjem.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh