Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan pripravlja kongres o odraslih izvornih celicah

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 04. 2013 / 06:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan pripravlja kongres o odraslih izvornih celicah

Danes pričenjajo z razpravami o izgledih terapij z izvornimi celicami, ki jih Cerkev označuje kot 'dopustne'.

Vodilni raziskovalci izvornih celic s celega sveta danes v Vatikanu pričenjajo z zasedanjem, na katerem bodo razpravljali o izgledih terapij z odraslimi izvornimi celicami. Tridnevni vatikanski kongres z naslovom 'Regenerativna medicina. Temeljni preobrat v znanosti in kulturi.' Prireja Papeški svet za kulturo in ustanova 'Stem for Life'.

Zasedanje naj bi pokazalo, da katoliška Cerkev pri bioetičnih vprašanjih ne 'posreduje zgolj negativno', pač pa spodbuja tudi pozitivni razvoj, kot je na predstavitvi kongresa pojasnil predsednik omenjenega papeškega sveta, kardinal Gianfranco Ravasi. Na programu je tudi predavanje Nobelovega nagrajenca za medicino v lanskem letu, britanskega znanstvenika Johna Gurdona.

Po katoliškem nauku so raziskava in terapije z odraslimi izvornimi celicami moralno dopustne. Uporabo zarodkovnih izvornih celic pa Cerkev zavrača, saj pridobivanje tovrstnih celic pomeni smrt zarodkov, ki jih v ta namen uporabijo. Po vatikanskih navedbah po svetu trenutno izvajajo več kot 4.300 kliničnih raziskav z odraslimi izvornimi celicami in okoli 27 z zarodkovnimi.

Kongres, ki se danes pričenja v Vatikanu, je doslej drugo zasedanje na temo izvornih celic. Prvič so se izvedenci v ta namen zbrali novembra 2011. Ustanova 'Stem for Life' je nastala na pobudo ameriškega farmacevtskega podjetja NeoStem. Vatikan se je leta 2010 s koncernom dogovoril o sodelovanju, katerega cilj naj bi bilo spodbujanje raziskav na odraslih izvornih celicah.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh