Zapri
Iskanje

Vatikan: priseglo 36 novih švicarskih gardistov [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 05. 2022 / 10:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2022 / 11:12
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan: priseglo 36 novih švicarskih gardistov [VIDEO]

Vatikan: priseglo 36 novih švicarskih gardistov [VIDEO]
Papež Frančišek in gardisti na dan slovesne prisege. FOTO: Vatican Media
Pri papeški švicarski gardi v Vatikanu je včeraj priseglo 36 novih članov.


Pred namestnikom državnega tajnika kot papeževim predstavnikom, nadškofom Edgarjem Peno Parro, so prisegli, »da bodo zvesto, pošteno in častno služili papežu Frančišku in njegovim zakonitim naslednikom, poroča avstrijski Kathpress. Po potrebi so pripravljeni tudi »darovati svoja življenja za zaščito papeža«.

Papež se je gardistom zahvalil, da so »nekaj let svojega življenja posvetili nalogi, ki je tako privlačna kot odgovorna v srcu vesoljne Cerkve«.

Nove gardiste in njihove družine je v avdienco sprejel tudi papež Frančišek. Zahvalil se jim je, da so »nekaj let svojega življenja posvetili nalogi, ki je tako privlačna kot odgovorna v srcu vesoljne Cerkve«. Papež se je med srečanjem tudi spomnil nekdanjega gardista, ki je bil v nedeljo ustreljen v glavo v nesreči v švicarskem Trunu. Moški je služil v gardi v letih med 2018 in 2021 in se je šele pred kratkim vrnil v domovino.

Slovesno prisego so zaradi dežja prestavili v vatikansko dvorano Pavla VI., dogodka pa se je udeležil tudi švicarski zvezni predsednik Ignazio Cassis. Devet izmed novozapriseženih helebardistov prihaja iz kantona Luzern, šest iz Freiburga, štirje iz Vauda in trije iz Aargaua.

Po besedah poveljnika garde polkovnika Christopha Grafa švicarsko mentaliteto odlikujejo integriteta, zanesljivost, zvestoba, strpnost, dialog in medsebojno spoštovanje.

Poveljnik garde polkovnik Christoph Graf je v svojem nagovoru pohvalil švicarsko mentaliteto, za katero so po njegovih besedah značilni integriteta, zanesljivost, zvestoba, strpnost, dialog in medsebojno spoštovanje. Poleg tega je Graf gardiste pozval, naj si dovolijo, da jih kot kristjane spremenijo v »orodje miru«: glede na trenutne svetovne razmere je to bolj potrebno kot kdaj koli prej.

Švicarski gardisti svojo zvestobo papežu vsako leto slovesno prisežejo 6. maja, ko se spominjajo 147 kolegov, ki so jih na ta dan leta 1527 med zavzetjem Rima ubili nemški in španski plačanci. Preostali stražarji so takratnega papeža Klemena VII. spravili na varno v Angelski grad.

Letošnjo slovesnost ob prisegi je oblikoval švicarski kanton Nidwalden.

Na slovesnost ob prisegi v Vatikan tradicionalno odpotuje tudi visoka švicarska delegacija. V zadnjih dveh letih so slovesnost zaradi epidemije obhajali v ožjem krogu. Praznovanje vedno na poseben način oblikujejo predstavniki in skupine enega od 26 švicarskih kantonov: letos je bil to kanton Nidwalden v osrednji Švici.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close