Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: QR koda za skulpturo z migranti na Trgu sv. Petra

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 01. 2022 / 08:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2021 / 08:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: QR koda za skulpturo z migranti na Trgu sv. Petra
Podatki o skulpturi so na voljo v šestih jezikih. FOTO: Vatican Media

Vatikan: QR koda za skulpturo z migranti na Trgu sv. Petra

Sodobni komunikacijski prijemi v Vatikanu: obiskovalci se lahko odslej prek svojih pametnih telefonov informirajo o skulpturi z migranti, ki stoji na Trgu sv. Petra.

Umetnina je namreč po novem opremljena s QR kodo, so po navedbah spletnega portala Vatican News sporočili z oddelka za begunce in migrante pri vatikanskem Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju. Podatki o skulpturi so na voljo v več jezikih.

Koda vas popelje na spletno stran, kjer so v šestih različnih jezikih objavljene podrobnosti o omenjeni skulpturi, pa tudi izbor izjav papeža Frančiška o migracijah.

Koda, ki se jo odčita s telefonom, vas popelje na spletno stran, kjer so v šestih različnih jezikih objavljene podrobnosti o omenjeni skulpturi, pa tudi izbor izjav papeža Frančiška o migracijah. Sveti oče je kip slovesno odkril leta 2019 ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev. Kipar Timothy Schmalz je svoj iz brona ulit izdelek poimenoval »Angels Unawares« (Nevedni angeli). Obiskovalci vatikanskega Trga sv. Petra pa doslej niso kaj dosti vedeli o ozadju nastanka skulpture.

Papež Frančišek med blagoslovitvijo kipa septembra 2019. FOTO Vatican Media

»Sklenili smo, da bomo zbrali umetniške podatke in cerkvene nauke zadnjih let ter vsem turistom in obiskovalcem Vatikana pomagali, da postanejo pravi romarji. Nova QR koda bo pripomogla, da bodo lažje počastili kip z migranti, spodbudila bo globlje razumevanje in okrepila ozaveščenost za človeško mobilnost v teku stoletij, kar vse predstavlja ta umetnina,« je pojasnil kardinal Michael Czerny. Kanadski jezuit je začasni vodja omenjenega vatikanskega dikasterija.

Dragi romarji in turisti: Vatikan vas vabi, da ne greste zgolj mimo!

»Dragi romarji in turisti: Vatikan vas vabi, da ne greste zgolj mimo,« je po navedbah vatikanskega tiskovnega urada zapisano v pozivu kardinala. Nove QR kode, ki vas s pomočjo pametnega telefona ali tablice popeljejo na spletno stran angelsunawares.org, kjer je na voljo dodatno gradivo o umetnini in papežev pogled na begunsko vprašanje v šestih jezikih: angleškem, nemškem, španskem, portugalskem, italijanskem in francoskem.

FOTO: Vatican Media

Delo kanadskega umetnika Timothyja P. Schmalza prikazuje raznoliko skupino ljudi: migrante in begunce iz različnih držav, pripadnike različnih veroizpovedi in obdobij. Možje, žene in otroci brez posebnega imetja tesno drug ob drugem stojijo na plovilu. Schmalz je s svojo skulpturo povezal migrante od Svete družine do žrtev sodobnega suženjstva. Iz sredine stisnjene človeške množice se dvigajo angelska krila, ki namigujejo na navzočnost svetega med begunci. Delo kanadskega umetnika je navdihnil svetopisemski navedek iz Pisma Hebrejcem (13, 2): »Ne pozabite na gostoljubnost. Ker so bili nekateri gostoljubni, so namreč pogostili angele, ne da bi se zavedali.«

FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Slika na lesu - Marija begunka
S podobo Marije
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh