Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan se je odzval na obtožbe Irske preiskovalne komisije

Objava: 21. 07. 2011 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan se je odzval na obtožbe Irske preiskovalne komisije

P. Lombardi je podal pojasnilo glede Poročila irske preiskovalne komisije in glede obtožb na račun Svetega sedeža.

Pater Federico Lombardi, direktor Radia Vatikan, je podal pojasnilo glede Poročila irske preiskovalne komisije o škofiji Cloyne o spolnih zlorabah, ki je bilo v javnosti objavljeno 13. julija letos, ter glede obtožb, ki se na račun Svetega sedeža pojavljajo v javnosti. Po besedah patra Lombardija je tudi to poročilo, četrto po vrsti, kakor tudi prejšnje o nadškofiji Dublin, pokazalo na težo preteklih dejanj, tokrat za nam bližje obdobje, in sicer od 1. januarja 1996 do februarja 2009. Irske oblasti so po apostolskem nunciju kopijo tega poročila poslale v Rim in Sveti sedež prosile za odgovor. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je pričakovati, da bo Sveti sedež v doglednem času podal svoje pripombe in odgovore.

Preden je pater Lombardi pojasnil temelje obtožb na račun Svetega sedeža, ki so se pojavile v preteklih dneh v javnosti, je podal zgodovino odzivov Vatikana in svetega očeta na prejšnja tri poročila. Potrebno je spomniti na papeževe globoke občutke bolečine, ki jih je izrazil ob srečanju z irskimi škofi, ko jih je decembra 2009 poklical v Vatikan z namenom, da bi se skupaj soočili s težkim položajem irske Cerkve, kakršnega je razkrilo Poročilo o nadškofiji Dublin. Papež je takrat jasno govoril o osuplosti in sramu nad odvratnimi zločini.

Kot je znano, je papež tri mesece po tem srečanju napisal obširno Pismo irskim katoličanom. Ob tem je potrebno poudariti, da je papeževemu pismu sledilo konkretno dejanje in sicer apostolska vizitacija Cerkve na Irskem, ki je zajela štiri nadškofije, semenišča in redovne skupnosti. Rezultate te vizitacije sedaj obravnavajo za različna področja odgovorni dikasteriji pri Svetem sedežu.

Potem ko je pater Lombardi podal zgodovino, kako se je Sveti sedež odzval na Poročila irske preiskovalne komisije v preteklosti, je podal pojasnilo na polemiko, ki se je pojavila v preteklih dneh v javnosti glede pisma Kongregacije za duhovščino iz leta 1997. To pismo je bilo odgovor na dokument oziroma osnutek dokumenta Irske škofovske konference, v katerem je bilo zapisano, kako naj bi se irska Cerkev soočila s spolnimi zlorabami s strani duhovnikov in redovnikov.

V tem dokumentu je bilo poleg predlogov rednih postopkov prijave civilnim oblastem tudi nekaj predlogov, ki so bili v nasprotju z nekaterimi določbami Zakonika Cerkvenega prava. Omenjeno pismo iz Vatikana je takrat opozorilo na ta nasprotja, obenem pa poudarilo pomembnost sodelovanja s civilnimi sodišči. Ugovor, ki je bil izražen v pismu glede obveznega obveščanja civilne oblasti tudi v primerih, ko gre izdajo spovedne molčečnosti, ni bil v nasprotju z nobenimi takrat veljavnimi civilnimi zakoni in tudi ne s sedanjimi. S temi obtožbami pripisati težko odgovornost Svetemu sedežu za to, kar se je zgodilo na Irskem, ob ugotovitvi, da gredo obtožbe onkraj tega, kar je v Poročilu, pomeni prezreti vse tisto, kar je Sveti sedež storil v preteklih letih, da bi irski Cerkvi pomagal učinkovito soočenje z omenjenimi problemi.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh