Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan svari pred novimi težavami s Pekingom

Objava: 22. 11. 2010 / 09:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan svari pred novimi težavami s Pekingom

Kritika nedovoljenega posvečenja škofovskega kandidata, katerega izbire v Rimu niso potrdili.

Med Vatikanom in Ljudsko republiko Kitajsko se po obdobju sproščenih odnosov znova porajajo napetosti. V Vatikanu so se minuli teden ostro odzvali na poročila, da so kitajske oblasti nekatere katoliške škofe prisilile, naj se v soboto udeležijo škofovskega posvečenja duhovnika, katerega ustreznost za škofovsko službo v Rimu niso potrdili. Kot poročajo z vatikanskega tiskovnega urada, je šlo za posvečenje Josepha Guo Jincaija iz škofije Chengde v severovzhodni kitajski provinci Hebei, ki se ga je poleg številnih duhovnikov, vernikov in predstavnikov oblasti 'prisilno' udeležilo tudi osem škofov, ki so naklonjeni papežu.

V Vatikanu so vest s Kitajske označili kot 'hudo kršenje verske svobode in vesti'. Kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, tovrstno nedovoljeno posvečenje škoduje konstruktivnim odnosom, ki so se v zadnjem času razvijali med Ljudsko republiko Kitajsko in Svetim sedežem, zato v Vatikanu pričakujejo pojasnilo kitajske vlade glede nedavnih dogodkov.

V preteklih mesecih so na Kitajskem posvetili več škofov, ki so jih potrdili tako državne oblasti in režimu naklonjeno 'Domoljubno združenje kitajskih katoličanov' kot tudi Sveti sedež.

Katoličani na Kitajskem so od leta 1957 razdeljeni na Rimu zvesto in s strani državnih oblasti preganjano Cerkev v podzemlju in na uradno 'Domoljubno združenje'. V času kulturne revolucije med leti 1966 in 1976 je bilo krščanstvo na Kitajskem močno zatirano. Šele po smrti Maa Tse-tunga je Cerkev na novo zaživela, vendar tudi takrat pod strogim vladnim nadzorom. Peking zato vztrajno zavrača kakršen koli vpliv Vatikana, še posebej pri imenovanju novih škofov.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh