Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan za boljšo akademsko izobrazbo iz cerkvenega prava

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 05. 2018 / 07:37
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2018 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan za boljšo akademsko izobrazbo iz cerkvenega prava

Vatikan za boljšo akademsko izobrazbo iz cerkvenega prava

Fakultete naj bi nudile diplomski študij za zakonsko in procesno pravo.

Vatikan želi izboljšati pravno izobrazbo v luči prenove kanonskih postopkov glede primerov razglasitve ničnosti zakonske zveze. Kongregacija za katoliško vzgojo je tako včeraj objavila navodila z naslovom »Študij cerkvenega prava v luči reforme zakonskega postopka«. Reformo je avgusta 2015 predlagal papež Frančišek, ki je vpeljal hitrejši postopek za ugotavljanje veljavnosti sklenitve zakonske zveze.



Kot je zapisano v novem dokumentu, naj bi cerkvenopravne fakultete odslej nudile tudi samostojni študijski program za zakonsko in procesno pravo. Možnost strokovne izobrazbe naj bi bila na voljo tudi za sodelavce na cerkvenih sodiščih, za katere sicer ni potrebna akademska izobrazba. V navodilih je predvidena še »ustrezna minimalna priprava« za svetovalce v zakonski in družinski pastorali.

Kot so pojasnili v Vatikanu, gre v osnovi za to, da bi v Katoliški cerkvi izboljšali pravno strukturo. Dobro izobraženi cerkveni pravniki niso nujno potrebni le na področju zakonskega prava, ampak tudi na drugih področjih cerkvenega življenja, recimo v škofijski upravi. Število študentov cerkvenega prava namreč upada, narašča pa delež laikov na tem področju. Akademske ustanove bodo morale prilagoditi programe po novem Navodilu do začetka akademskega leta 2019/2020.

Vir: Kathpress / Vatican News
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh