Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zaostruje merila glede spolnih zlorab

Objava: 09. 07. 2010 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zaostruje merila glede spolnih zlorab

Nova merila naj bi bila objavljena v prihodnjih dneh, ni pa še povsem jasno, ali gre za notranja merila vatikanske Kongregacije za nauk vere ali za papežev ‘motu proprio’

Iz Vatikana te dne pričakujejo nova cerkvenopravna kazenska merila za spolne zlorabe. Kot trdijo vatikanski viri, bo pri novostih šlo predvsem za pospeševanje postopka, v nekaterih točkah pa tudi za poostritev meril. Nova merila naj bi bila objavljena v prihodnjih dneh, ni pa še povsem jasno, ali gre za notranja merila vatikanske Kongregacije za nauk vere ali za papežev ‘motu proprio’.

Kot poročajo iz Vatikana, spremembe izhajajo iz naraščajočega števila prijav spolnih zlorab. Domnevno je predvidena tudi obvezna prijava spolnih prestopkov organom civilne oblasti. Poleg tega naj bi znotraj cerkvenega kazenskega postopka podaljšali rok zastaranja primerov. Trenutno je rok zastaranja deset let po tem, ko je žrtev spolne zlorabe dosegla polnoletnost, po novem pa se pojavlja tudi predlog, da do zastaranja sploh ne bi prišlo.

Po poročanju medijev naj bi po novem v okviru cerkvenega prava pri duhovnikih kot kazenski prekršek obravnavali tudi posedovanje materiala z otroško pornografijo.

Že leta 2001 je tedanji papež Janez Pavel II. s pismom ‘De delictis gravioribus’ (O najtežjih prestopkih) predstavil posebna merila za kaznovanje prestopkov zoper čistost s strani duhovnikov. Spolni prestopki sodijo neposredno v pristojnost rimske Kongregacije za nauk vere. Že pred devetimi leti so bile za tovrstne prestopke predvidene najstrožje cerkvene kazni. Leto dni kasneje je Janez Pavel II. izdal še pooblastilo, da se v utemeljenih primerih ne upošteva zastaranja in se kazensko preganja tudi primere zlorab iz preteklosti.

Po podatkih Kongregacije za nauk vere so od pravnomočnosti omenjenega pisma obravnavali okoli tri tisoč primerov obtožb zoper spolno nedotakljivost s strani škofijskih in redovnih duhovnikov. Pri tem je šlo za prestopke iz zadnjih petdesetih let.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh