Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan želi podaljšati sporazum s Kitajsko

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 09. 2020 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2020 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan želi podaljšati sporazum s Kitajsko

Vatikan želi podaljšati sporazum s Kitajsko

Kardinal Parolin: podaljšanje sporazuma s Pekingom znova le začasno.

Foto: Vatican Media

Če bo sporazum med Vatikanom in Kitajsko glede škofovskih imenovanj do začetka letošnjega oktobra podaljšan, naj bi bilo to po besedah vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina znova le začasno. »Predvidevamo, da bomo sporazum podaljšali 'ad experimentum',« je Parolin po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil v pogovoru za italijanski časnik Il Messaggero. S tem želi Vatikan »kot doslej tudi v prihodnje vrednotiti pot k edinosti Cerkve na Kitajskem«. Po kardinalovih besedah pa ta sporazum lahko pripomore k »normalizaciji življenja Cerkve na Kitajskem«.

»Naš trenutni interes glede Kitajske je normalizacija življenja Cerkve, kolikor je to le mogoče, zagotoviti želimo, da bi Cerkev lahko živela običajno življenje, kar za Katoliško cerkev pomeni tudi običajne in redne odnose s Svetim sedežem in papežem,« je, kot poroča ameriška katoliška agencija CNA, po navedbah omenjenega časnika pojasnil kardinal Parolin.

Glede kritik sporazuma, sklenjenega septembra 2018, je kardinal priznal, da dosedanji prvi rezultati niso pretirano vpadljivi. »V teh dveh letih je bilo veliko težav,« je dejal Parolin, »vendar smo ubrali pravo smer, ki je vredna, da ji sledimo še naprej.« Še naprej velja »nadaljevati razpravo o sodelovanju«, tudi »s tako veliko državo, kot je Kitajska«.

Z začasnim sporazumom, sklenjenim 22. septembra 2018, katerega besedilo doslej še ni bilo predstavljeno javnosti, sta se Sveti sedež in Ljudska republika Kitajska dogovorila glede imenovanja škofov in ustanavljanja škofij. V skladu s sporazumom kandidate za nove škofe predlagajo kitajske oblasti, imenuje pa jih papež. Na območju osrednje Kitajske je trenutno več kot 50 škofij brez svojih škofov.

Imenovanje novih škofov s strani papeža je ena temeljnih strukturnih značilnosti Katoliške cerkve. Vlada v Pekingu pa na to gleda kot na izključno notranje-kitajsko vprašanje in prepoveduje sleherno vmešavanje iz tujine. Medtem ko je nekdanji nadškof v Hongkongu, kardinal Joseph Zen, sporazum že večkrat označil kot izdajo kitajskih katoličanov, drugi poznavalci dokument ocenjujejo različno; glede na razmere v Ljudski republiki Kitajski Vatikan po njihovem mnenju skorajda nima druge možnosti.


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh