Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan želi poglobiti dialog z ateisti

Objava: 03. 06. 2010 / 09:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan želi poglobiti dialog z ateisti

Prihodnje leto naj bi z delom začela posebna ustanova

Vatikan želi poglobiti dialog s predstavniki ateizma. To nalogo naj bi prihodnjega marca prevzela posebna ustanova, je v prispevku za vatikanski dnevnik 'L'Osservatore Romano' napovedal predsednik Papeškega sveta za kulturo, nadškof Gianfranco Ravasi. Ta ustanova naj bi skrbela za 'resen in s spoštovanjem prežet pogovor' med kristjani, ateisti in agnostiki. Zamisel za organizacijo tovrstne ustanove je po Ravasijevih besedah prišla s strani papeža Benedikta XVI., ki se je med božičnim sprejemom za predstavnike rimske kurije leta 2009 zavzel za poglobljen dialog z ateizmom.

S prireditvijo na pariški univerzi Sorbonni ter na sedežu kulturne organizacije Združenih narodov UNESCO in na Francoski akademiji v Parizu bo nova ustanova z delom pričela 24. oz. 25. marca prihodnje leto. Njeno ime temelji na antičnih jeruzalemskih templjih, predvidenih za Nejude, ki so se imenovali 'Preddverje poganov', ustanovo pa so poimenovali 'Preddverje ljudstev'. Ta izraz je omenjal že papež Benedikt XVI. v svojem govoru za člane rimske kurije v preteklem letu.

Doslej je bil za dialog z ateizmom pristojen Papeški svet za neverne, ki so ga leta 1993 združili s Papeškim svetom za kulturo, kasneje pa je deloval kot eden izmed njegovih oddelkov. Papeški svet za neverne je bil ustanovljen po zamisli papeža Pavla VI. (1962-1978), ki je po drugem vatikanskem cerkvenem zboru ustanovil Tajništvo za neverne'.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh