Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska banka leto 2020 sklenila z dobičkom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 06. 2021 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2021 / 09:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanska banka leto 2020 sklenila z dobičkom

Vatikanska banka leto 2020 sklenila z dobičkom

Vatikanski Zavod za verske dejavnosti (IOR) je objavil obračun znotraj letnega poročila za 2020.

Vatikanska banka IOR FOTO: Vatican Media

Vatikanska banka IOR je v koronaletu 2020 – kljub težavam, ki jih je v obdobju epidemije doživljalo svetovno gospodarstvo – dosegla čisti dobiček v višini 36,4 milijona evrov, poroča avstrijski Kathpress. V letu pred tem je bila ta vsota 38 milijonov evrov. Kot so ob koncu tedna sporočili iz Vatikana, naj bi v skladu z navodili papeža Frančiška 75 odstotkov denarja razdelili za izvajanje dejavnosti v Vatikanu, preostalih 25 odstotkov pa bo, kot poroča Radio Vatikan, namenjenih določenim ustanovam za povečanje premoženja v skladu s stalnim razvojem IOR in dolgoročnim poslanstvom služenja Katoliški cerkvi.

IOR upravlja naložbe v višini 5,0 milijard evrov (v letu 2019 5,1 milijard), v to so vključena tudi sredstva ne-vatikanskih strank v višini 3,3 milijard evrov. Lastni kapital inštituta znaša 645,9 milijonov evrov. Za obračun, ki ga je konec letošnjega aprila enoglasno potrdil nadzorni svet, je dala soglasje tudi za IOR pristojna komisija kardinalov. Številke je preverilo tudi zunanje neodvisno podjetje.

Ustanova je na pravi poti

Vodja nadzornega sveta banke, 57-letni Jean-Baptiste Douville de Franssu, meni, da je ustanova še vedno na pravi poti. Kot je povedal v pogovoru za časnik Il Sole 24 Ore, se veseli trenutnega rezultata. Dobiček so dosegli s politiko, ki je strogo v skladu z načeli družbenega nauka Cerkve.

»IOR iz preteklosti ne obstaja več,« je dejal bančnik v luči nekoč dvomljivega slovesa ustanove. Mednarodnih meril, ki veljajo v bančništvu, se strogo držijo tudi v vatikanski banki. S tem je izpolnjeno tudi poslanstvo, ki je banki zaupano s strani papeža. Zdaj je treba ta položaj le še utrditi.


FOTO: Vatican Media

IOR kljub majhnosti sodi v sam vrh finančnih ustanov v svetu

Ko je Douville de Franssu nastopil svoj položaj leta 2014, je bilo malo partnerjev, s katerimi je banka sklepala posle; zdaj jih je že 45 in število še raste. IOR zdaj sodi, kljub majhnosti, v sam vrh finančnih ustanov v svetu.

Za uvrstitev med najboljše je po mnenju francoskega bančnika pomembno tudi poročilo Evropske komisije proti pranju denarja Moneyval, ki potrjuje, da Vatikan na finančnem področju deluje v skladu z mednarodnimi predpisi na tem področju.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh