Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanske zahteve po finančni reformi

Objava: 14. 03. 2012 / 07:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanske zahteve po finančni reformi

Njen cilj mora biti ‘novi etični in demokratični kapitalizem’.

Tajnik Papeškega sveta za pravičost in mir, Mario Toso, je izrazil zahtevo po temeljiti reformi mednarodnega finančnega sistema. Kapitalizem v svoji sedanji pojavni obliki je bolj nazadnjaški kot kateri koli zgodnje srednjeveški sistem, je dejal Toso. Povsem namreč zapostavlja usodo družin in po eni strani izsiljuje borzne špekulacije. Namesto tega ‘shizofrenega’ sistema bi morali v središče ponovno postaviti človeka in ustvariti ‘novi etični in demokratični kapitalizem’.

Papeški svet za pravičnost in mir je oktobra lani predstavil več odmevnih predlogov za reformo mednarodnega finančnega sistema. Med drugim so njegovi predstavniki predlagali ustanovitev nekakšne ‘osrednje svetovne banke’ za nadzor premoženjskih trgov. Med ostalimi predlogi so uvedba transakcijskega davka in ustanovitev svetovnega kriznega sklada. Štiridesetstranski dokument Papeškega sveta za pravičnost in mir so predlagatelji naslovili takole: “Za reformo mednarodnega finančnega in vrednostnega sistema v luči javne avtoritete s svetovno pristojnostjo”.

Toso je svoje misli predstavil na okrogli mizi o reformi mednarodnega finančnega sistema minuli konec tedna v Rimu, ki se je je udeležil tudi namestnik italijanskega ministra za finance Vittorio Grilli. Prireditelj večerne razprave na sedežu omenjenega papeškega sveta je bila redovna skupnost ‘Sinovi Brezmadežnega spočetja’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh