Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski dialog z ateisti prvič zunaj Evrope

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 04. 2013 / 06:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski dialog z ateisti prvič zunaj Evrope

Sogovorniki, predsednik Papeškega sveta za kulturo kardinal Ravasi in laicistični profesorji, bodo tokrat razpravljali na univerzi v mehiški prestolnici.

Vatikan v okviru svojega dialoga z nevernimi prvič prireja pogovorni forum v državi zunaj Evrope. Kot je poročal Radio Vatikan, med 6. in 9. majem v Mehiki prirejajo srečanje 'Dvorišča za pogane' (Cortile dei Gentili), ki se ga bo udeležil tudi predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi.

V tej latinskoameriški državi, v kateri je 87 % prebivalcev katoličanov, je katoliška Cerkev zaradi tradicionalno izredno močne laicistične usmeritve političnega vodstva vse bolj potisnjena na obrobje javnega življenja. Priznani profesorji, ki se sami izrekajo za neverne, naj bi s katoličani razpravljali na temo 'Laicizem in presežnost'. Kraj prireditve bodo številne univerze po vsej deželi, med njimi tudi nekdanja papeška, danes pa laicistično usmerjena univerza UNAM v prestolnici Ciudad de Mexico, ena izmed najuglednejših univerz v Latinski Ameriki. Po navedbah Radia Vatikan tam načrtujejo razpravo, ki bo zaprta za javnost.

Z 'Dvoriščem za pogane', pogovornimi srečanji med katoliško Cerkvijo in ateisti, poimenovanimi po območju za nejude v starem Jeruzalemu, so pričeli pri Papeškem svetu za kulturo na pobudo upokojenega papeža Benedikta XVI. Nekdanji poglavar katoliške Cerkve je zamisel dobil na 'tajništvu za nevernike', ki ga je v času pontifikata Pavla VI. vodil kardinal Franz König. Benedikt XVI. je v svojem nagovoru na božičnem sprejemu za rimsko kurijo leta 2009 izrazil željo po poglobljenem dialogu z ateizmom.

Izredno cenjene pogovorne forume so doslej priredili v Firencah, Assisiju, Tirani, Barceloni, Bukarešti, Stockholmu in nazadnje v portugalski Bragi. Naslednje srečanje je predvideno 20. aprila v mestu Catanzaro na jugu Italije. Sogovorniki naj bi razpravljali tudi o mafiji.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh