Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski »stop« laiškim pridigarjem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 03. 2023 / 13:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2023 / 14:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski »stop« laiškim pridigarjem
Pri katoliškem bogoslužju naj bi pridigali le duhovniki (na fotografiji papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa). FOTO: Vatican Media

Vatikanski »stop« laiškim pridigarjem

Vatikan se je znova odzval na reformna prizadevanja v nemški Cerkvi: tokrat se je izrekel proti priznanju večjih pristojnosti laikov pri podeljevanju zakramenta svetega krsta in pridiganju v Katoliški cerkvi.

Vatikanski Dikasterij za bogoslužje in zakramente je v pismu, o katerem so včeraj poročal nemški katoliški mediji, zavrnil reforme sinodalne poti glede omenjenih vprašanj: verniki, ki niso prejeli mašniškega posvečenja, še vedno ne smejo pridigati pri katoliških bogoslužjih.

Dovoljenje laikom za pridiganje je ena od osrednjih zahtev projekta reform, imenovanega »Sinodalna pot«, v tamkajšnji Katoliški cerkvi. Pobuda, ki so jo sprožili nemški škofje in osrednji odbor nemških katoličanov, se je zaključila v začetku tega meseca. Na zadnji plenarni skupščini v Frankfurtu so delegati sprejeli dokument s sprejetimi sklepi.

Kardinal Roche: laiki lahko zakrament svetega krsta podeljujejo le v izjemnih primerih.

Pismo predsedniku Nemške škofovske konference škofu Georgu Bätzingu je podpisal prefekt dikasterija za bogoslužje, kardinal Arthur Roche, v njem pa nasprotuje tudi rednemu podeljevanju zakramenta svetega krsta s strani laikov: to je mogoče le v izjemnih primerih, če recimo v mesecu dni ni mogoče dobiti duhovnika, ki bi bil na voljo za podelitev zakramenta. Zdi se, da takšnih okoliščin »ni v nobeni škofiji na območju Nemške škofovske konference, če za osnovo vzamemo podatke Papeškega letopisa o razpoložljivi duhovščini«, tako kardinal Roche.

Tiskovni predstavnik Nemške škofovske konference Matthias Kopp je za spletni portal katholisch.de povedal: »Ugotavljamo, da dikasterij v pismu predstavlja trenutno veljavno stanje glede obravnavanih tem. Na koncu je povabilo k nadaljnjemu dialogu, ki ga z veseljem sprejemamo.«

Vatikan je v preteklosti že večkrat posredoval pri nemški sinodalni poti. Škofje in laiki v Nemčiji želijo pogovore o reformah v Cerkvi nadaljevati v posebnem sinodalnem svetu, tudi ta načrt pa je bil deležen kritike iz Vatikana.

Nalaganje
Nazaj na vrh