Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski »stop« laiškim pridigarjem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 03. 2023 / 13:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2023 / 14:45
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikanski »stop« laiškim pridigarjem

Vatikanski »stop« laiškim pridigarjem
Pri katoliškem bogoslužju naj bi pridigali le duhovniki (na fotografiji papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa). FOTO: Vatican Media
Vatikan se je znova odzval na reformna prizadevanja v nemški Cerkvi: tokrat se je izrekel proti priznanju večjih pristojnosti laikov pri podeljevanju zakramenta svetega krsta in pridiganju v Katoliški cerkvi.

Vatikanski Dikasterij za bogoslužje in zakramente je v pismu, o katerem so včeraj poročal nemški katoliški mediji, zavrnil reforme sinodalne poti glede omenjenih vprašanj: verniki, ki niso prejeli mašniškega posvečenja, še vedno ne smejo pridigati pri katoliških bogoslužjih.

Dovoljenje laikom za pridiganje je ena od osrednjih zahtev projekta reform, imenovanega »Sinodalna pot«, v tamkajšnji Katoliški cerkvi. Pobuda, ki so jo sprožili nemški škofje in osrednji odbor nemških katoličanov, se je zaključila v začetku tega meseca. Na zadnji plenarni skupščini v Frankfurtu so delegati sprejeli dokument s sprejetimi sklepi.

Kardinal Roche: laiki lahko zakrament svetega krsta podeljujejo le v izjemnih primerih.

Pismo predsedniku Nemške škofovske konference škofu Georgu Bätzingu je podpisal prefekt dikasterija za bogoslužje, kardinal Arthur Roche, v njem pa nasprotuje tudi rednemu podeljevanju zakramenta svetega krsta s strani laikov: to je mogoče le v izjemnih primerih, če recimo v mesecu dni ni mogoče dobiti duhovnika, ki bi bil na voljo za podelitev zakramenta. Zdi se, da takšnih okoliščin »ni v nobeni škofiji na območju Nemške škofovske konference, če za osnovo vzamemo podatke Papeškega letopisa o razpoložljivi duhovščini«, tako kardinal Roche.

Tiskovni predstavnik Nemške škofovske konference Matthias Kopp je za spletni portal katholisch.de povedal: »Ugotavljamo, da dikasterij v pismu predstavlja trenutno veljavno stanje glede obravnavanih tem. Na koncu je povabilo k nadaljnjemu dialogu, ki ga z veseljem sprejemamo.«

Vatikan je v preteklosti že večkrat posredoval pri nemški sinodalni poti. Škofje in laiki v Nemčiji želijo pogovore o reformah v Cerkvi nadaljevati v posebnem sinodalnem svetu, tudi ta načrt pa je bil deležen kritike iz Vatikana.

Nalaganje
Nazaj na vrh

Iščete duhovne vaje zase ali za svoje otroke?

Podarjamo vam Vodnik po duhovnih vajah 2023.

Kliknite tukaj

Close