Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večina ameriških pastorjev ne podpira nobenega izmed predsedniških kandidatov

Objava: 05. 11. 2012 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Večina ameriških pastorjev ne podpira nobenega izmed predsedniških kandidatov

Po izsledkih nedavne ankete ameriški verniki od svojih duhovnikov ne dobivajo eksplicitnih političnih nasvetov.

Redni obiskovalci bogoslužij v Združenih državah Amerike od svojih duhovnikov v zadnjem času ne dobivajo eksplicitnih političnih nasvetov glede predsedniških volitev, kot je pokazala nedavna raziskava Raziskovalega središča Pew. Večina nedeljnikov (52 %) je izpraševalcem zaupala, da jih duhovniki spodbujajo, naj se udeležijo novembrskih volitev. Izmed njih pa jih je le 19 % dejalo, da so njihovi duhovniki tudi nakazali, za katerega predsedniškega kandidata bi volili sami.

Očitno izjemo po izsledkih omenjene ankete pri tem predstavljajo afroameriške protestantske Cerkve. Kar 79 % tamkajšnjih pastorjev poudarja pomen letošnjih volitev, 40 % pa jih javno podpira določenega predsedniškega kandidata. Med tistimi, ki so vernikom zaupali svojo izbiro, po navedbah udeležencev ankete vsi podpirajo trenutnega predsednika Obamo.

V evangelijskih Cerkvah, ki jih obiskujejo predvsem Američani evropskega porekla, 54 % duhovnikov svoje vernike spodbuja, naj se udeležijo volitev; izmed tistih, ki podpirajo določenega predsedniškega kandidata, jih 5 % namenja svoj glas Obami, 26 % pa Mittu Romneyu. V katoliških cerkvah so odstotki precej podobni: 46 % duhovnikov svoje vernike spodbuja k udeležbi na volitvah; 4 % jih podpira trenutnega predsednika Obamo, 21 % pa jih vernikom priporoča, naj svoj glas oddajo Romneyu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh