Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vedno več ruskih romarjev na sveti gori Atos

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 04. 2018 / 08:31
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2018 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vedno več ruskih romarjev na sveti gori Atos

Obisk Rusov v pravoslavni samostanski republiki znova enak stanju pred oktobrsko revolucijo leta 1917.

Okoli 60 % romarjev na sveto goro Atos je v letu 2017 prišlo iz Rusije, so sporočili z ruske in grške agencije za turizem. S tem je število ruskih romarjev v pravoslavno samostansko republiko na severu Grčije znova skoraj izenačeno z obdobjem pred prvo svetovno vojno oz. oktobrsko revolucijo, ko je okoli 70 % vseh romarjev na Atos prišlo iz Ruskega imperija.



Načeloma upravitelji Atosa (Hiera Epistasia) že več let vsak dan le desetim romarjem odobrijo tedensko bivanje na sveti gori. Ta omejitev pa velja le za tiste, ki se posamično prijavijo na romanje pri Uradu svete gore Atos v Salonikih in si tam pridobijo romarsko vizo. Samostani in celo puščavniki pa imajo možnost, da za poljubni čas povabijo neomejeno število gostov. Veliko število ruskih romarjev tako na Atos prihaja na povabilo samostana sv. Panteleimona in manjših ruskih naselij na sveti gori.

V celi Grčiji se je delež obiskovalcev iz Rusije v zadnjih petih letih povzpel z 8 na 22 % vseh turistov. Večina jih prihaja v obmorske kraje, vendar svoj dopust običajno povežejo z obiskom svetih krajev svetovnega pravoslavja. Na prvem mestu je – še pred apokaliptičnim otokom Patmos - romarsko središče »Sv. Janeza Ruskega« na otoku Evboji. Ta svetnik je bil ruski vojni ujetnik Turkov v 18. stoletju, ki se kljub mučenju na različne načine ni spreobrnil v islam. Njegove relikvije so leta 1924 med preganjanjem kristjanov iz Turčije prepeljali v Grčijo.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh