Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočna poslanica mariborskega nadškofa metropolita dr. Franca Krambergerja (2008)

Objava: 18. 03. 2008 / 07:44
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Velikonočna poslanica mariborskega nadškofa metropolita dr. Franca Krambergerja (2008)

Vsem obiskovalcem teh spletnih strani naj velja iskren velikonočni pozdrav! – Osrednje sporočilo največjega praznika krščanstva, velike noči je v prazničnem evangeliju; »Jezusa iščete, Nazarečana, križanega. Ni ga tukaj, vstal je in živi!«

Kristus je vstal od mrtvih, iz groba! To ni naslov postaje, kakor smo pri pobožnosti križevega pota v postnem času rekli, na primer: Prva postaja – Pilat obsodi Jezusa na smrt … ali: Dvanajsta postaja - Jezus umrje na križu … ali: Zadnja, 14. postaja – Jezusa položijo v grob. Velika noč, Kristusovo vstajenje iz groba ni postaja. Pri tem dogodku je vse razgibano, zbegano, vse teka, vse je vznemirjeno.

Žene so tekle od groba in sporočile učencem: »Vstal je. Pred vami pojde v Galilejo, tam ga boste videli« (Mt 28, 7-8)… Peter in Janez sta »skupaj tekla« h grobu, da bi se prepričala, kaj se je zgodilo. Janez je Petra celo prehitel in prvi pritekel h grobu (prim. Jn 20.4), ker je bil mlajši od Petra …. Stražarji, ki jih je Pilat postavil pred grob, so od strahu zbežali. Tekli so v mesto in sporočili oblastnikom, kaj se je zgodilo (prim. Mt 28, 11).

Kristusovo vstajenje ni postaja za čakanje. Ni korak nazaj ali vrnitev v prejšnje umrljivo življenje. Kristusovo vstajenje je preobrat zgodovine, začetek nezaslišane novosti. Velika noč je korak naprej, je prvi dan novega stvarstva. Tisti dan je bilo vse »novo«, odrešeno, zaznamovano z zmago ljubezni nad hudobijo in zlom, z zmago življenja nad smrtjo. Kristusovo vstajenje je največji korak v prihodnost, je začetek »novega Jeruzalema«, se pravi nove dobe, kjer ni več smrti ne žalovanja ne vpitja in bolečine.

Velikonočni dogodek ni le šolski odgovor na vprašanje smrti, marveč resničnost, ki ovrednoti vsak kristjanov dan, vsako pošteno delo, naj je še tako preprosto, neznatno; Kristusovo vstajenje ali velika noč ovsebini življenje slehernega človeka, naj je še tako nepoznano in nepomembno.

Kristus je po vstajenju svoje učence, ko se jim je prvič prikazal, pozdravil: »Mir vam bodi!« Zaželel jim je miru. Toda to voščilo miru je za kristjane hkrati tudi voščilo nemira, vznemirjenja. Ob vstalem Kristusu, ob njegovem praznem grobu ne moremo ostati mirni, ravnodušni, brezbrižni, čakajoči. Velika noč vnaša v nas tudi zdrav nemir, ki nas usposablja, da odvalimo vse kamne in pretrgamo vse pečate, ki preprečujejo naše vstajenje v novo, še bolj krščansko življenje.

S temi mislimi želim vsem vam, vašim družinam, vsem bolnikom in ostarelim po domovih in bolnišnicah, rojakom, ki so se za praznike vrnili domov, kakor tudi tistim, ki so ostali v svoji drugi domovini, skratka vsem, ki jim velika noč nekaj pomeni: Blagoslovljene in doživete velikonočne praznike!

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh