Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočna voščila slovenskih škofov

Objava: 18. 03. 2008 / 07:31
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Velikonočna voščila slovenskih škofov

»Kdo nam bo odvalil kamen od vhoda v grob?« (Mr 16,3) so se spraševale žene, ko so hitele tisti »prvi dan tedna« navsezgodaj k Jezusovemu grobu. Toda presenečenje! Kamen je bil odvaljen, pečati odtrgani, stražarji so se razbežali. Grob je bil prazen in mladenič v belem oblačilu je rekel: Ne čudite se! Jezusa iščete, Nazarečana, križanega. Ni ga tukaj. Vstal je, kakor je rekel. Poglejte kraj, kamor so ga položili (prim. Mr 16,6). To je velikonočna novica, ki jo Cerkev oznanja že nad 2000 let in jo obhaja z največjo slovesnostjo. To je resnica, ki daje vsebino naši veri in življenju. To je govorica odvaljenega kamna, odtrganih pečatov in praznega groba. Vstal je in živi!

Če se ozremo po sedanjosti, zagledamo veliko kamnov, za katerimi je pokopano vsako upanje. V vsakdanjem življenju znamo na mnogo načinov zavaliti kamen in ga zapečatiti z izjavo: Ne gre več! Ne morem več! Nič se ne da narediti! Ni več rešitve. Ni mogoče pozabiti! Ne morem odpustiti! ... To so kamni razočaranja, obupa, krivic, so tudi kamni sovraštva, nasilja, vojne, krvi. Kako veliki in težki so kamni brezbrižnosti, sodobnega liberalizma, naveličanosti, nevere … Kdo nam bo odvalil te kamne?

Toda velika noč nam pove: kjer človek ne more več, kjer ni več upanja, kjer odpove vsa človekova modrost, tam se razodene Božja moč. Kristus je z vstajenjem odvalil vse kamne, naj so bili še tako veliki in težki. Vstal je. On nas vodi iz smrti v življenje, iz obupa v upanje, iz teme v luč, iz niča v polnost resnice. Upravičeno pojemo: »Zapoj veselo, o kristjan, veselja tvojega je dan!« To velikonočno veselje naj odmeva v Cerkvi na Slovenskem, v našem osebnem, družinskem in občestvenem življenju. To veselje naj pričuje, da smo kristjani, ne le za veliko noč, marveč velikonočni kristjani vedno in povsod.
Vsem sobratom duhovnikom in redovnikom, redovnicam, vernikom, rojakom po svetu, posebej vsem bolnikom in trpečim želimo blagoslovljene velikonočne praznike.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh