Zapri
Iskanje

Verniki lahko prejmejo odpustke ob svetovnem dnevu bolnikov

Objava: 29. 01. 2013 / 07:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Verniki lahko prejmejo odpustke ob svetovnem dnevu bolnikov

Običajni pogoji za prejem odpustka so pravilno opravljena sveta spoved, prejem zakramentalnega obhajila in molitev po namenu svetega očeta.
Ob letošnjem 21. svetovnem dnevu bolnikov, ki ga obhajamo 11. februarja, na bogoslužni spomin Lurške Matere Božje, bodo verniki lahko prejeli odpustke. Kot poroča Radio Vatikan, Apostolska penitenciarija podeljuje popolni odpustek vsem vernikom, ki se bodo zares spokorjeni in pod običajnimi pogoji, to so pravilno opravljena sveta spoved, prejem zakramentalnega obhajila in molitev po namenu svetega očeta, med 7. in 11. februarjem letos v marijanskem svetišču v Altöttingu ali na katerem drugem priznanem kraju pobožno udeležili slovesnega obhajanja evharistije, darovane za namene svetovnega dneva bolnikov, in bodo zmolili Očenaš, Veroizpoved in prošnjo k Blaženi Devici Mariji.

Verniki, ki v javnih bolnišnicah ali v drugih zasebnih ustanovah kot dobri Samarijan nudijo pomoč bolnim in se zaradi svoje službe ne morejo udeležiti prej omenjenih obredov, bodo prav tako prejeli popoln odpustek, če bodo v tistih dneh vsaj za kakšno uro širokosrčno nudili svojo pomoč, kot da jo nudijo samemu Jezusu Kristusu; zmoliti morajo tudi Očenaš, Veroizpoved in prošnjo k Blaženi Devici Mariji ter se zares spokoriti pod prej naštetimi pogoji.

Verniki, ki so bolni, starejši ali se iz kakšnega drugega razloga ne morejo udeležiti prej omenjenih slovesnosti, lahko premejo popolni odpustek, če se zares spokorijo in čimprej izpolnijo običajne pogoje ter duhovno sodelujejo pri svetih obredih med prej določenimi dnevi, še posebej med televizijskimi in radijskimi prenosi evharističnih slavij in posredovanjem poslanice svetega očeta; prav tako morajo pobožno moliti za vse bolne in preko Device Marije darovati Bogu svoje fizično in duhovno trpljenje.

Apostolska penitenciarija ob svetovnem dnevu bolnikov podeljuje tudi delni odpustek, in sicer vsem vernikom, ki se bodo med 7. in 11. februarjem 2013 s skesanim srcem obrnili na usmiljenega Boga z vdanimi molitvami za bolne in v duhu sedanjega leta vere.

Sicer pa je v dekretu Apostolske penitenciarije zapisano, da se je odrešenje izpolnilo po svetem Kristusovem križu oziroma po njegovem trpljenju. Vse človeško trpljenje je v resnici lahko soudeleženo v odrešenjskem trpljenju Gospoda. Apostol Pavel namreč pravi: »Zdaj se veselim, ko trpim za vas ter s svoje strani dopolnjujem v svojem mesu, kar primanjkuje Kristusovim bridkostim, in to v prid njegovemu telesu, ki je Cerkev« (Kol 1,24). V letu vere, ki je namenjeno izpovedovanju prave vere in njenemu razumevanju, je prav, da spomnimo na nauk drugega vatikanskega koncila glede smisla krščanskega trpljenja in soudeleženosti v trpljenju bratov in sester. Koncilski dokument Apostolicam Actuositatem namreč trdi: »Ker so dela ljubezni in usmiljenja najodličnejše pričevanje krščanskega življenja, mora vzgoja za apostolat navajati tudi k izvrševanju teh del, da se verniki že od mladosti naučijo sočustvovati z brati in jim v stiski velikodušno pomagati.«

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem, ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi naše dnevne novice o družbi in Cerkvi bile še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej, za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh