Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Verniki moramo biti luč sveta!’

Objava: 21. 03. 2011 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Verniki moramo biti luč sveta!’

Papež je med včerajšnjim nagovorom pred molitvijo angelovega češčenja spregovoril o pomenu Jezusovega spremenjenja na gori, po molitvi pa je politične in vojaške voditelje pozval k zaščiti libijskega ljudstva.

Sveti oče Benedikt XVI. se je včeraj opoldne v nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja z okna apostolske palače na trgu sv. Petra zahvalil Gospodu in vsem, ki so mu bili z molitvijo blizu med njegovimi duhovnimi vajami. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je papež spregovoril o pomenu Jezusovega spremenjenja na gori, o katerem pripoveduje evangelij včerajšnje druge postne nedelje:

'Evangelij pravi, da sta se ob spremenjenem Jezusu 'prikazala Mojzes in Elija, ki sta govorila z njim' (Mt 17,3). Prvi predstavlja Postavo, drugi pa Preroke. Ob tem je Peter ves vznesen vzkliknil: 'Dobro je, da smo tukaj, Gospod! Če hočeš, postavim tu tri šotore; tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega' (Mt 17,4). Sv. Avguštin, ko to razlaga, pravi, da imamo mi samo eno bivališče: Kristusa. On je Božja Beseda, Božja Beseda v Postavi, Božja Beseda v Prerokih. Saj je tudi Oče sam rekel: 'Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!' (Mt 17,5). Med spremenjenjem se Jezus ni spremenil, temveč je razodel svoje božanstvo. Saj je njegovo bitje v intimnem prežetju z Bogom postalo čista luč. S tem, da je eno z Očetom, je Jezus Luč od Luči. Peter, Jakob in Janez so bili s tem, ko so zrli Gospodovo slavo, pripravljeni soočiti se s pohujšanjem križa, kakor o tem poje starodavna pesem: 'Na gori si se spremenil in tvoji učenci so, kolikor so mogli, zrli tvojo slavo, da bi, ko te bodo videli na križu, razumeli, da je bilo tvoje trpljenje prostovoljno in da bi svetu oznanili, da si ti resnično sijaj Očeta'.

Dragi prijatelji, tudi mi se udeležimo tega zrenja in tega nadnaravnega daru z molitvijo ter s poslušanjem Božje Besede. Poleg tega pa vas še posebej v tem postnem času spodbujam z besedami božjega služabnika Pavla VI.: 'Da odgovorimo na božjo zapoved pokore poleg vsakodnevnih odpovedi, ki jih nalaga teža življenja, še s kakšnim prostovojnim dejanjem'. Prosimo Devico Marijo, naj nam pomaga pri poslušanju in zvesti hoji za Gospodom Jezusom, vse do trpljenja in križa, da bomo deležni njegove slave.'

Med pozdravi po molitvi angelovega češčenja je Benedikt XVI. tudi v slovenščini nagovoril skupino romarjev iz Tržiča in jim podelil svoj apostolski blagoslov.

Po molitvi angelovega češčenja se je sveti oče v odločnem pozivu obrnil na vse politične in vojaške voditelje z besedami: 'V preteklih dneh so zaskrbljujoče novice, ki so prihajale iz Libije, prebudile tudi v meni bojazen in strah. Zato sem še posebej med tedenskimi duhovnimi vajami obračal v molitvi k Gospodu. Z veliko zaskrbljenostjo spremljam zadnje dogodke in prosim za tiste, ki so vpleteni v dramatični položaj te dežele. Odločno pozivam vse, ki imajo vojaško in politično odgovornost, naj jim bo še posebej pri srcu varnost prebivalcev, da ti ne bodo utrpeli poškodb, obenem pa naj omogočijo dostop človekoljubne pomoči. Prebivalcem želim zagotoviti svojo ganjeno bližino, medtem ko prosim Boga, da bi čim prej vzšlo obzorje miru in soglasja nad Libijo in celotnim področjem severne Afrike.'

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh