Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Verska svoboda – tema svetovnega dneva miru 2011

Objava: 14. 07. 2010 / 10:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Verska svoboda – tema svetovnega dneva miru 2011

V številnih delih sveta je verska svoboda še vedno izredno omejena ali pa sploh ne obstaja. Svetovni dan miru že od leta 1968 obhajamo 1. januarja, v življenje pa ga je priklical tedanji papež Pavel VI.

'Verska svoboda, pot k miru' je tema prihodnjega svetovnega dneva miru 1. januarja leta 2011, so včeraj z vatikanskega tiskovnega urada sporočili odločitev papeža Benedikta XVI. Kot je zapisano v utemeljitvi, je verska svoboda v številnih delih sveta še vedno izredno omejena ali pa sploh ne obstaja. Verske manjšine so izpostavljene diskriminaciji, ki sega do preganjanja in nasilja.

Popolnoma nesprejemljivo je, da morajo verniki svojo vero skrivati in zatajevati, če želijo, da jih v družbi obravnavajo kot enakopravne državljane, je še zapisano v papeževem sporočilu. Zatajevanje Boga ne sme biti pogoj za priznanje pravic. Versko svobodo je še posebej potrebno zaščititi tam, kjer je izpostavljena konfliktom s sekularizirano ideologijo ali z neko drugo versko večino, ki si jemlje pravico do ekskluzivnosti.

Sveti oče svojo odločitev utemeljuje tudi z dejstvom, da je verska svoboda osnova človekovega dostojanstva. Vse, kar je uperjeno proti človekovemu dostojanstvu, je nezdružljivo z versko svobodo. Njeno poroštvo je odločilni kriterij za razsojanje religioznih pojavov, saj izključuje vsakršen fundamentalizem, ker ne služi manipuliranju ali inštrumentalizaciji.

Svetovni dan miru je leta 1968 v življenje priklical papež Pavel VI. (1963-1978). Decembra 1967 je Pavel VI. z mirovnim sporočilom nagovoril svet in 1. januar določil za katoliški svetovni dan miru. Ob tej priložnosti odslej vsi papeži vernike na ta dan nagovarjajo z mirovnim sporočilom.

Letošnje sporočilo ob svetovnem dnevu miru nosi naslov 'Če želiš spodbujati mir, ohranjaj stvarstvo'. Papež Benedikt XVI. je v njem svetovno skupnost pozval k radikalni spremembi ekološkega razmišljanja in k novi vzpostavitvi vezi med človekom in okoljem. Vsakdo naj bi poiskal svoj novi življenjski slog in opustil logiko potrošništva.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh