Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višji nadškof Ševčuk odločno obsodil napad na trgovsko središče [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 06. 2022 / 10:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2022 / 10:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višji nadškof Ševčuk odločno obsodil napad na trgovsko središče [VIDEO]
Utrujeni gasilci po reševalni akciji v ukrajinskem Kremenčuku. FOTO: Vatican Media

Višji nadškof Ševčuk odločno obsodil napad na trgovsko središče [VIDEO]

Potem ko je ruska raketa minuli ponedeljek zadela živahno nakupovalno središče v mestu Kremenčuk v osrednji Ukrajini, v napadu pa je življenje izgubilo najmanj 18 ljudi, je kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk izrazil prošnjo vernikom po vsem svetu, naj molijo za pokojne in ranjene.

Raketa je nakupovalno središče v Ukrajini zadela sredi belega dne. V nakupovalnem središču v Kremenčuku naj bi bilo v času, ko so ga zadele ruske rakete, okoli 1.000 ljudi. Videoposnetki na spletu so prikazovali visoke plamene in gosto dimno zaveso. Države G7 so ruski napad na nakupovalno središče označile za vojni zločin, voditelj Grško-katoliške cerkve, višji nadškof Svjatoslav Ševčuk, pa je tragični dogodek v svojem vsakdanjem video nagovoru včeraj označil za »gnusno dejanje«:

To je največji teroristični napad v Evropi v zadnjih desetletjih.

»Včeraj nas je vse pretresel dogodek neslutenih razsežnosti: v naši pokrajini Poltava, v mestu Kremenčuk, je bilo z raketnim napadom uničeno nakupovalno središče s približno 1.000 ljudmi. Danes zjutraj smo izvedeli, da je bilo ubitih najmanj 18 ljudi, približno 40 jih pogrešamo, okoli 60 pa je ranjenih. To je največji teroristični napad v Evropi v zadnjih desetletjih. Danes sočustvujemo z družinami in prijatelji žrtev ter z vsemi, ki so bili v tem terorističnem napadu ranjeni, in z njimi molimo.«


Vojna divja že 126 dni

Kijevski višji nadškof opozarja, da Ukrajina doživlja že 125. dan krvave vojne (danes 126.), »ki jo Rusija vodi proti ukrajinskemu ljudstvu«. Še posebej težke so razmere na vzhodu države, je pojasnil Ševčuk:

»Pokrajina Luhansk je stepsko območje, kjer je precej suho, zdaj pa je v Ukrajini vroče poletje in v Lisičansku so ljudje stali v vrsti za vodo. In v te ljudi v vrsti za vodo so ciljali Rusi. Prav tako so včeraj izvajali raketne napade Harkov, tudi tam so bili ubiti ljudje, številni so bili ranjeni. Danes zjutraj so obstreljevali mesto Mikolajev.«

Gašenje požara po ruskem raketnem napadu. FOTO: Vatican Media

Združeni narodi so doslej zabeležili več kot 4.700 civilnih žrtev, vendar tako kot vlada v Kijevu domnevajo, da je število žrtev veliko večje.

Po Ševčukovih besedah so potekali hudi boji vzdolž celotne frontne črte. Ukrajina se že več kot štiri mesece bori proti ruski invaziji, predvsem na vzhodu države pa že več mesecev divjajo hudi spopadi. Združeni narodi so doslej zabeležili več kot 4.700 civilnih žrtev, vendar tako kot vlada v Kijevu domnevajo, da je število žrtev veliko večje.

Nalaganje
Nazaj na vrh