Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Zunanja ministra držav v vojni prvič za skupno mizo

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 03. 2022 / 09:13
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2022 / 20:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Zunanja ministra držav v vojni prvič za skupno mizo
Prizor na poljsko ukrajinskem mejnem prehodu Hrebenne. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Vojna v Ukrajini: Zunanja ministra držav v vojni prvič za skupno mizo

Ukrajinska vlada je sporočila, da je bilo v zadnjih dveh dneh iz okolice Kijeva in mesta Sumi na severovzhodu države evakuiranih več kot 80.000 ljudi. Medtem ko današnje srečanje ruskega in ukrajinskega zunanjega ministra ni prineslo napredka, se v več delih države nadaljujejo vojaški napadi.

Trije humanitarni koridorji so prebivalcem omogočili, da zapustijo mesti Sumi in Energodar ter območje okoli ukrajinske prestolnice, je v nočnem videonagovoru potrdil Zelenski. Danes naj bi za evakuacijo odprli še tri koridorje in sicer v mestih Mariupolj, Volnovaha na jugovzhodu in Izjum na vzhodu Ukrajine. Prav tako naj bi civiliste reševali še iz območja Sumija na severovzhodu države. Iz mest Trostjanec in Sumi ter naselja Krasnopilja naj bi prebivalce evakuirali v mesto Poltava v osrednji Ukrajini. Državo je sicer od napada pred dvema tednoma zapustilo 2,3 milijona ljudi.

Vatikan obsodil Putinov napad na bolnišnico v Mariupolju. Zelenski: To je vojni zločin.

Ukrajinska vojska: ruska ofenziva se upočasnjuje

Ukrajinska vojska je davi sporočila, da se ofenziva ruske vojske upočasnjuje, saj da naj bi ukrajinski strani uspelo, da jo uspešno zadržuje. Generalštab ukrajinske vojske je objavil, da so ruske enote na nekaterih operativnih območjih že izgubile svojo bojno moč, zato jim pošiljajo rezerve. Ruske sile naj bi sicer še naprej obkoljevale Kijev in krepile svojo prisotnost okoli mesta Mikolajiv na jugu Ukrajine. Poročali so tudi o napadih na mesta Harkov in Izjum na vzhodu ter Sumi in Ohtirka na severovzhodu Ukrajine, tuje tiskovne agencije povzema STA.

Iz proruske republike Lugansk so sporočili, da naj bi ukrajinska vojska v zadnjih 24 urah šestkrat napadla cilje v Lugansku. Poročajo o žrtvi civilista. V napadih so bili poškodovani plinska in električna napeljava, dve vasi sta ostali brez električne energije, poroča dpa in dodaja, da informacij ni mogoče neodvisno preveriti.

Prvo srečanje zunanjih ministrov Rusije in Ukrajine

V Turčiji sta se danes sestala zunanja ministra držav v vojni, ruski Sergej Lavrov in ukrajinski Dmitro Kuleba. To je bilo prvo srečanje na tako visoki ravni med Kijevom in Moskvo, odkar je Rusija pred dvema tednoma napadla Ukrajino. Napovedi analitikov, da so možnosti za preboj minimalne, so se uresničile. Pogovori napredka glede prekinitve ognja niso prinesli - niti o prekinitvi ognja za 24 ur. Sta pa oba ministra izrazila pripravljenost za nadaljevanje pogovorov. Lavrov je dejal, da ruski predsednik Vladimir Putin nima nič proti srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. A so za to potrebne priprave.

Današnje srečanje je gostil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, ki je pred tem Lavrova in Kulebo sprejel na ločenih pogovorih. Pred tristranskim srečanjem je napovedal, da bo vztrajal pri treh ključnih točkah. »Takojšnja prekinitev ognja, izboljšanje humanitarnih razmer v Mariupolju, Harkovu, Volnovahi in drugih ukrajinskih mestih ter umik ruskih sil z ukrajinskega ozemlja.«

Mednarodni denarni sklad (IMF) je odobril 1,4 milijarde dolarjev pomoči Ukrajini za pokritje nujnih finančnih potreb in olajšanje posledic vojne. Državi je sklad pripravljen pomagati še naprej, tudi pri povojni obnovi države. Finančno pomoč v višini 13,6 milijarde dolarjev je Ukrajini in evropskim zaveznikom odobril tudi predstavniški dom ameriškega kongresa, odločitev mora potrditi še senat.

Iz Kijeva več kot polovica prebivalcev 

Po poročanju tujih agencij, na katere se sklicuje STA, je od začetka ruske invazije iz Kijeva odšla več kot polovica prebivalcev. Ukrajinskemu glavnemu mestu se namreč ruske sile vse bolj približujejo. Kot je dejal tamkajšnji župan Vitalij Kličko, je po njihovih podatkih mesto zapustil vsak drugi prebivalec. »Trenutno je odšlo nekaj manj kot dva milijona ljudi. Kijev se je spremenil v trdnjavo. Vsaka ulica, vsaka stavba, vsaka kontrolna točka je utrjena.«

Poziv k embargu na rusko nafto

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je na skupni novinarski konferenci z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom države članice skupine G7 pozvala, naj uvedejo prepoved uvoza ruske nafte, tako kot so to storile Velika Britanija, ZDA in Kanada. »Sankcije moramo okrepiti in to pomeni odpoved držav G7 ruski nafti in plinu ter prepoved uporabe sistema Swift za ruske banke. Zdaj ni čas za popuščanje. Putin moram izgubiti,« je dejala. Blinken se je pridružil njenemu mnenju, da ukrepi zaveznikov povzročajo veliko škodo Rusiji.

London in Washington medtem Ukrajini pomagata z novim protizračnim orožjem. Velika Britanija z dodatnimi raketami za obrambo pred ruskimi letali, ZDA pa so na Poljsko razporedile dva nova patriot sistema zemlja-zrak. Blinken je medtem izrazil zadržanost nad idejo Poljske, da pošlje Ukrajini svoje vojaške lovce mig-29 preko ameriške vojaške baze v Nemčiji. 

Pentagon pa zavrača ruske obtožbe, da ZDA v Ukrajini vodijo laboratorije za proizvodnjo antraksa in kuge. Označili so jih za absurdne in lažne in opozorili, da kremeljski režim širi »lažne pretveze, da bi upravičil svoja grozljiva dejanja v Ukrajini«.

Putin svari pred rastjo cen hrane          

Ruski predsedik Vladimir Putin je opozoril, da bi sankcije, ki jih je zaradi invazije na Ukrajino proti Rusiji uvedel Zahod, lahko povzročile močan porast globalnih cen hrane. Ob tem je zavrnil rusko krivdo za porast cen energentov, saj pravi, da Rusija kljub zahodnim sankcijam energente dobavlja v skladu s sklenjenimi pogodbami.

Nalaganje
Nazaj na vrh