Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrstijo se obsodbe preganjanja Cerkve v Nikaragvi

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 02. 2023 / 16:42
Oznake: Družba, Papež, Svet, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2023 / 16:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrstijo se obsodbe preganjanja Cerkve v Nikaragvi
Škof Roland Álvarez je bil obsojen na 26 let zapora. FOTO: Vatican Media

Vrstijo se obsodbe preganjanja Cerkve v Nikaragvi

Škofovski svet Latinske Amerike ter škofje Čila in Španije so obsodili kršenje človekovih pravic v Nikaragvi in izrazili nasprotovanje zaprtju škofa Rolanda Álvareza in izgonu političnih nasprotnikov v ZDA.

Zaradi vse slabših družbenih in političnih razmer v Nikaragvi ter po izgonu več kot 220 nasprotnikov režima predsednika Daniela Ortege in obsodbi škofa Rolanda Álvareza na več kot 26 let zapora je več škofov z vsega sveta izrazilo skrb in solidarnost z državljani in katoliško Cerkvijo v tej srednjeameriški državi.

Solidarnost, bližina in molitev za vernike in župnike

Predsednik Latinskoameriškega škofovskega sveta (CELAM), nadškof Miguel Cabrejos, je v sobotnem sporočilu opozoril na kršenje pravic tamkajšnjih katoliških vernikov in izrazil »solidarnost, bližino in prošnje za molitev za Božje ljudstvo in njihove župnike. V veri nas tolažijo besede evangelija: 'Blagor tistim, ki so preganjani, ker živijo po Božjem načrtu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo',« je zapisal nadškof Cabrejos, sicer predsednik perujske škofovske konference.

Obtožen spodkopavanja integritete in širjenja lažnivih novic

Tudi čilski škofje so povzdignili glas in se odzvali, zlasti na sodbo nikaragovskega sodišča proti škofu Rolandu Álvarezu, ki je bil obtožen »zarote za spodkopavanje nacionalne integritete in širjenja lažnih novic prek informacijskih in komunikacijskih tehnologij v škodo nikaragovske države in družbe«.

Protestniki zahtevajo izpust političnih zapornikov. FOTO: Vatican Media

Nepravičen, samovoljen in nesorazmeren proces

Čilski škofje so proces označili za nepravičen, samovoljen in nesorazmeren: »Obžalujemo in zavračamo situacijo, ki sta jo doživela škof Álvarez in Cerkev v Nikaragvi, saj gre za kršenje človekovih pravic, ki so bistvene za dostojanstvo osebe in versko svobodo.« V izjavi, ki jo je izdala Čilska škofovska konferenca, so prav tako obsodili izgon 222 državljanov Nikaragve, ki so bili kritični do vlade predsednika Daniela Ortege in so jih izgnali v ZDA, potem ko so jim odvzeli državljanstvo in vse državljanske pravice.

Škof Álvarez se ni želel vkrcati na letalo 

Kot poroča spletni portal Vatican News, se škof Álvarez ni hotel vkrcati na letalo, s katerim bi ga odpeljali v izgnanstvo. Odločil se je, da ostane v domovini, zato se je soočil s pospešenim sojenjem, ki je v petek, 10. februarja, pripeljalo do njegove obsodbe in poznejšo premestitev v zapor Modelo.

Španski škofje zahtevajo svobodo političnih zapornikov

Tudi španski škofje so v svoji izjavi izrazili žalost in zaskrbljenost za škofe iz Nikaragve. Ob tem so povabili »vse katoličane in vse ljudi dobre volje, naj molijo za mirno rešitev tega spora in za dejavno zavzemanje za mir, ki ima nesporen temelj v pravičnosti«. Civilne oblasti pa so pozvali, naj prisluhnejo glasu ljudstva in izpustijo tiste, ki so še zaprti iz političnih razlogov.

Zaskrbljen tudi papež

Papež je ob novici iz Nikaragve izrazil veliko žalost in dejal, da z zaskrbljenostjo razmišlja o škofu Alvarezu, »ki ga tako zelo ljubim« in je bil obsojen na 26 let zapora. Sveti oče je dejal, da moli zanj, prav tako za tiste, ki so bili izgnani v ZDA, in za vse tiste, ki trpijo v Nikaragvi. Vernike je povabil, naj se mu pridružijo v molitvah.


Nalaganje
Nazaj na vrh