Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsepravoslavni cerkveni zbor že prihodnje leto?

Objava: 03. 06. 2010 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vsepravoslavni cerkveni zbor že prihodnje leto?

Patriarh Bartolomej I. si v sodelovanju s patriarhom Kirilom I. želi, da bi se pravoslavne Cerkve zbrale že leta 2011

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. želi že prihodnje leto sklicati cerkveni zbor vseh pravoslavnih Cerkva. Častni poglavar pravoslavja je za rusko postajo 'Vesti 24' povedal, da se je z moskovskim patriarhom Kirilom I. dogovoril o začetku priprav za tovrstno škofovsko srečanje vseh štirinajstih priznanih pravoslavnih Cerkva. Po besedah Bartolomeja I. naj bi bilo do konca letošnjega leta ali do začetka prihodnjega leta posvetovanje zaključeno. Doslej sta kot možna termina za pravoslavni cerkveni zbor veljali letnici 2012 oz. 2013.

Cerkveni zbor naj bi bil za celotni pravoslavni svet izrednega pomena, meni ekumenski patriarh. Med morebitnimi temami za obravnavo omenja predvsem vprašanja avtokefalnosti oz. samostojnosti in avtonomije pravoslavnih Cerkva. Bartolomej I. je minuli ponedeljek v Sankt Peterburgu zaključil svoj desetdnevni obisk Rusije. Po ocenah komentatorjev potovanje pomeni dodaten prispevek k izboljšanju odnosov med patriarhatoma v Moskvi in Carigradu.

Začetki načrtov za vsepravoslavni cerkveni zbor segajo v šestdeseta leta preteklega stoletja, vendar so bili v začetku devetdesetih let zaradi spora med moskovskim in carigrajskim patriarhatom ustavljeni. Pri sporu je šlo za pravice do pravoslavnih Cerkva v Estoniji in Ukrajini. Šele v lanskem poletju so na vsepravoslavnem zborovanju škofovskih konferenc ponovno začeli s pripravami za vsepravoslavni cerkveni zbor.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh