Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Vzhodne Cerkve so most do pravoslavja'

Objava: 11. 10. 2010 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Vzhodne Cerkve so most do pravoslavja'

Papež je sprejel udeležence simpozija ob dvajsetletnici objave Zakonika kanonskega prava Vzhodnih cerkva.

Papež Benedikt XVI. je minulo soboto v Vatikanu sprejel okoli štiristo udeležencev dvodnevnega simpozija ob dvajsetletnici objave Zakonika kanonskega prava Vzhodnih cerkva, poročajo pri vatikanskem radiu. V svojem govoru je poudaril, da lahko katoliške Cerkve vzhodnega obreda, ki so po papeževih besedah poklicane ohranjati svojo drugačnost, odločilno prispevajo k ekumenizmu, saj so predpisi iz prvih stoletij Cerkve podobni predpisom pravoslavne Cerkve. Sveti oče je katoliške Cerkve vzhodnega obreda tudi spodbudil, naj ohranjajo svojo lastno identiteto, ki je, kot je pojasnil, obenem vzhodna in katoliška.

Zakonik kanonskega prava za vzhodne Cerkve, ki je v veljavo stopil oktobra leta 1990, po papeževih besedah za vernike vzhodnega obreda predstavlja orodje za ohranjanje in spodbujanje njihovega obreda kot 'liturgične, teološke, duhovne in obvezujoče dediščine, drugačne zaradi kulturnih in zgodovinskih okoliščin posameznih narodov'.

Zakonik kanonskega prava za vzhodne Cerkve je skupen triindvajsetim Cerkvam lastnega prava (sui iuris), torej Cerkvam, ki pripadajo katoliški Cerkvi, a imajo določeno organizacijsko in pravno avtonomijo. Vodi jih patriarh, ki neposredno odgovarja papežu. Cerkve sui iuris so povezane v pet večjih vzhodnih tradicij: aleksandrinsko, antiohijsko, armensko, kaldejsko in bizantinsko.

Simpozij ob dvajsetletnici objave Zakonika kanonskega prava za vzhodne Cerkve, ki sovpada z začetkom škofovske sinode za Bližnji vzhod, je priredil Papeški svet za razlago zakonskih besedil v sodelovanju z Kongregacijo za vzhodne Cerkve, Papeškim svetom za pospeševanje edinosti med kristjani in Papeškim vzhodnim inštitutom.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh