Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Yorški nadškof se pritožuje glede socialne neenakosti v Veliki Britaniji

Objava: 16. 11. 2011 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Yorški nadškof se pritožuje glede socialne neenakosti v Veliki Britaniji

Nadškof Sentamu osrednji vzrok za razlike vidi v preveliki razliki med prihodki in si prizadeva za večjo pravičnost.

Nadškof v Yorku, John Sentamu, si prizadeva za večjo pravičnost v britanski družbi. Po njegovem mnenju ima Velika Britanija med zahodnimi narodi najvišjo stopnjo socialne neuravnoteženosti. Nadškofa Sentamuja mnogi prištevajo med najresnejše kandidate za novega anglikanskega primasa, kritiko trenutnih družbenih razmer pa je cerkveni dostojanstvenik izrazil v svojem prispevku za nedeljski časnik 'Independent on Sunday'. Kot primere očitne socialne neenakosti je nadškof navedel slabo zdravstveno stanje naroda, veliko število najstniških nosečnosti, preobremenjene zapore, debelost, zlorabo drog in zasebno zadolževanje, visoko stopnjo revščine pri otrocih in zmanjšano socialno prepustnost.

Ta 'obžalovanja vredna ugotovitev' je posledica 'osupljivih nasprotij' med materialno uspešnostjo in 'številnimi socialnimi neuspehi' v deželi, meni Sentamu. Le v Združenih državah Amerike in na Porugalskem je bilanca na tem področju še slabša.

Nadškof Sentamu osrednji vzrok za socialne razlike vidi v preveliki razliki med prihodki. Kot piše, ima sicer vsaka težava več različnih vzrokov, toda močno nasprotje med prihodki težave glede socialne izključenosti in zmanjšanega družbenega ugleda le še otežuje. 'Bolj ko je strma piramida družbenih razredov, pomembnejši je družbeni položaj posameznika,' meni yorški nadškof.

Medtem ko so v preteklih letih prihodki v nižjem in srednjem razredu ostali malodane nespremenjeni, so prihodki v najvišjih razredih strmo poskočili. Temu se je pridružila še visoka stopnja nezaposlenosti mladih. Skoraj vsak peti mladostnik med 16 in 24 letom v deželi je brezposeln, na manj razvitih območjih pa je ta številka skoraj dvakrat večja.

Ne gre zgolj zato, pojasnjuje nadškof Sentamu, da je v pravičnejši družbi, kjer ljudje držijo skupaj, življenje lepše. Manj razdeljene družbe so tudi močnejše in bolj prilagodljive. Potrebni so odločni ukrepi, da ne bi mlade generacije zapeljali v dolgoročno brezposelnost in s tem v vse bolj nesocialno družbo.

Na fotografiji: yorški nadškof John Sentamu (Wikipedia)

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh