Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za barvit vrt tudi v zimskih mesecih

Za vas piše:
Irena Hozjan
Objava: 23. 10. 2020 / 09:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2020 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za barvit vrt tudi v zimskih mesecih

Za barvit vrt tudi v zimskih mesecih

Krajinska arhitektka svetuje: kaj posaditi, da ne bo pogled skozi okno tako siv.

Že jeseni poskrbimo, da bo pogled na vrt lep tudi pozimi. FOTO: Pixabay

Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa bomo v prihodnjih dneh zopet več doma. Kdor živi v hiši, lahko ta čas izkoristi tudi za zadnja opravila na jesenskem vrtu in ga pripravi na zimo. Kako urediti vrt, da bo ta barvit tudi v sivih zimskih dneh, je za Našo družino spregovorila krajinska arhitektka Sara Peternel.

Kaj posaditi, da pogled skozi okno pozimi ne bo tako siv?

Pozimi je dobro, če imamo na vrtu nekaj zimzelenih rastlin – teh naj bi bilo okrog 30–40%. Posadimo jih na mestu, ki ga iz bivalnih prostorov večkrat gledamo. Dobro je, da nasadimo rastlino, ki se bo spreminjala skozi letne čase. Npr. okrasne trave, lepo drevo, ki bo zelo lepo v jeseni, v ozadju npr. pisanolistne drene, katerih veje pozimi ostanejo rdeče. Ali pa nepozebnike, ki bodo pozimi cveteli.

Kaj lahko storimo, da tudi pozimi v toplejših dneh preživimo čas na vrtu?

Pozimi je dobro opazovati, kje je sonce. V sončnem kotičku si lahko postavimo klopco, kjer lahko pozimi spijemo kavo.

Medtem ko nas pozimi ovira sonce, nas poleti vročina. Kaj storiti?

Za vroče poletne dneve načrtujmo senco. Naravna senca je najboljša. Izbiramo drevesa, ki imajo velike, močne liste, ki nam bodo dali poleti senco, hkrati pa imajo vseeno še habitus in tako obliko krošnje, da ne bodo dajala sence pozimi, ko iščemo sonce. Za to so najbolj primerni javorji, ki jih najdemo tudi v raznolikih barvnih različicah – od izrazito svetlolistnih pa do rdeče obarvanih. Na pergolo lahko damo listopadno vzpenjavko (glicinija, troba, hortenzija, plezava, srobrot, kivi), ki bo čez zimo prepuščala sonce, poleti pa nam dajala senco.

Če želimo ozeleneti stene, je odličen bršljan, okrasna vinska trta, pasijonka ipd. Ne pa prava vinska trta, ker bo ves čas grozdje po tleh, prišle bodo ose … Vinsko trto posadimo raje malo bolj stran od hiše.



Sara Peternel je bila v času študija na Biotehnični fakulteti izbrana za najboljšo študentko v svoje letniku, del študija pa je opravila tudi v ZDA na Utaj State University. FOTO: Tatjana Splichal

Kako urediti vrt, da bomo na njem lahko preživeli čim več časa?

Najprej je treba izhajati iz naših potreb. Kaj bi radi počeli na vrtu? Bi se na njem zgolj sproščali, brali, meditirali ali bi radi kurili ogenj, imeli piknike ipd. Kosilo zunaj bomo npr. imeli zgolj, če imamo urejeno teraso na vrtu in ima ta primerno senco. Treba je zagotoviti, da nam bo zunaj prijetno.

Če smo npr. introvertirani in ne maramo, da nas ljudje gledajo, vrt imamo pa hkrati na očeh sosedov, potem si lahko uredimo zasebnost z visoko ograjo ali z rastlinami. Marsikdo si zaradi tega, ker zahteva manj vzdrževanja, namesto žive meje iz rastlin naredi ograjo, potem pa se počuti kot v zaporu. Treba je pretehtati, kaj je naša prioriteta in katere slabosti bomo sprejeli.

Če imamo vrt, če smo zato kupili hišo, da bi imeli vrt – ker dejansko zato ljudje delamo hiše, ni narobe, če vrtu posvetimo nekaj več pozornosti in si ustvarimo takega, kot si ga želimo.


----
Celoten pogovor s Saro Peternel preberite v zadnji številki priloge Naša družina (43/2020).

V njem boste našli še nasvete, kako urediti vrt, da bo:

    - imel dušo,
    - lep tudi z malo vzdrževanja ter
    - ta prijazen otrokom.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh